Akuzat nga Izraeli, OKB krijon një komision që do të vlerësojë funksionimin e UNRWA-s

BOTA


Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres njoftoi formimin e një komisioni të pavarur për të vlerësuar “neutralitetin” e agjencisë kryesore të OKB-së për refugjatët palestinezë, UNRWA, dhe operacionet e saj pas akuzave se është përfshirë në sulmin ndaj Izraelit me 7 Tetor.

Në krye të këtij komiteti do të jetë ish-ministrja e Jashtme e Francës, Catherine Colonnade, dhe komiteti do të bashkëpunojë me tre qendra kërkimore (Instituti Raoul Wallenberg në Suedi, Instituti Chr. Michelsen në Norvegji dhe Instituti Danez për të Drejtat e Njeriut (DIHR)”.


Rreth 15 nga donatorët kryesorë të UNRWA-s, përfshirë SHBA-në, kanë pezulluar fondet pas akuzave izraelite që përfshijnë 12 nga 13,000 stafin e saj. Qëllimi i komisionit të vlerësimit të sapokrijuar është të “përcaktojë nëse agjencia po bën gjithçka në fuqinë e saj për të siguruar neutralitetin e saj”.

Komisioni duhet t’i paraqesë Antonio Guterres një raport të përkohshëm deri në fund të marsit, dhe më pas deri në fund të prillit një raport përfundimtar, i cili duhet, nëse është e nevojshme, të bëjë rekomandime për “përmirësimin dhe forcimin” e mekanizmave ekzistues.

Vlerësimi i pavarur do të bëhet së bashku me një hetim të brendshëm të OKB-së që filloi në janar pas akuzave kundër 12 punonjësve të UNRWA.
Skip to toolbar