Akuzat për gjenocid në Gazë, Gjykata e Hagës jep të premten vendimin ndaj Izraelit

BOTA


Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë do të japë vendimin të premten ku do të miratojë masa të përkohshme për të pezulluar përkohësisht fushatën ushtarake të Izraelit në Gazë.

Ishte Afrika e Jugut që ngriti çështjen kundër Izraelit në GJND, duke pretenduar se po kryen gjenocid kundër palestinezëve në Gazë dhe po dështon në parandalimin e ndëshkimit të gjenocidit në shkelje të detyrimeve të tij sipas Konventës së Gjenocidit.


Izraeli i ka hedhur poshtë akuzat, duke i quajtur ato të rreme dhe të shtrembëruara rëndë.

Afrika e Jugut i ka kërkuar gjykatës, e cila është krahu kryesor ligjor i Kombeve të Bashkuara, të zbatojë “masa të përkohshme” për të mbrojtur të drejtat e palestinezëve në Gazë.

Masat do të funksiononin si një lloj urdhri kufizues për të ndaluar përshkallëzimin e mosmarrëveshjes ndërkohë që çështja e plotë përparon në gjykatë, gjë që mund të zgjasë me vite.
Skip to toolbar