Australia gjen kapsulën radioaktive me rrezikshmëri të lartë

BOTA


Një javë pasi ishte zhdukur, autoritetet në Australi raportojnë se kanë gjetur kapsulën e vogël radioaktive, e cila kishte një rrezikshmëri të lartë. Shërbimet e urgjencës kanë “gjetur fjalë për fjalë gjilpërën në kashtë”, thanë autoritetet në Australinë Perëndimore.

Pasi objekti humbi teksa po transportohej përgjatë një rruge 1,400 km në të gjithë shtetin, nisën kërkimet e menjëhershme.


Gjigandi i minierave Rio Tinto kërkoi falje për humbjen e pajisjes, e cila mund të kishte paraqitur një rrezik serioz.

Kapsula, e cila është 6 mm në diametër dhe 8 mm e gjatë, përmban një sasi të vogël të Caesium-137, i cili mund të shkaktojë dëmtim të lëkurës, djegie ose sëmundje nga rrezatimi. Shërbimet e urgjencës përdorën pajisje të specializuara duke përfshirë detektorë rrezatimi gjatë gjuetisë së tyre.

Pajisja po përdorej në një minierë në rajonin e largët Kimberley. Rio Tinto kishte premtuar më parë se do të nisë një hetim për atë që kishte ndodhur.

Zona e kërkimit për kapsulën e humbur ishte e madhe. Është afërsisht ekuivalente me distancën në rrugë nga John O’Groats në Skoci në Land’s End në Cornwall, ose nga Washington DC në Orlando, Florida.

Kapsula që mungon është një burim qeramik 19-GBq (gigabekerel, një njësi e zbërthimit radioaktiv) cezium-137, që përdoret zakonisht në matësat e rrezatimit. Caesium-137 është një metal radioaktiv me jetëgjatësi prej 30.05 vjet – që do të thotë se në tre dekada do të ketë gjysmën e aktivitetit të tij origjinal. Ai lëshon rrezatim beta dhe gama. Por nëse një person bie në kontakt me këtë kapsulë radioaktive, mund të marrë rrezatimin që merr trupi i njeriut gjatë gjithë vitit duke i shkaktuar rrezik për prekjen nga kanceri dhe sëmundje të tjera.
Skip to toolbar