BE, drejt Non-Gratave për korrupsion madhor? Ja dokumenti i Parlamentit Europian

AKTUALITET


Para pak ditësh, Taulant Balla, deklaroi se së shpejti Bashkimi Europian pritet tu bashkëngjitet SHBA dhe Britanisë së Madhe për të shpallur Sali Berishën Non Grata. Përveç sulmeve të mbështetësve të Berishës, kësaj radhe nuk se kishte ndonjë përgënjështrim.

Megjithatë, është vetë faqja zyrtare e Parlamentit Europian, e cila ka publikuar një material ku pritet që ky institucion të zbatojë të njëjtin standard si Uashingtoni dhe Londra.


“Korrupsioni, dhe veçanërisht korrupsioni i madh në lidhje me zyrtarët qeveritarë, ka një efekt të dëmshëm mbi demokracinë, sundimin e ligjit, të drejtat e njeriut, sigurinë, zhdukjen e varfërisë dhe zhvillimin e qëndrueshëm, të gjitha objektivat e veprimit të jashtëm të BE-së. Korrupsioni në vendet e treta mund të ndikojë gjithashtu në funksionimin e demokracisë së BE-së me flukse parash që blejnë ndikim politik në BE. Në fjalimin e saj të vitit 2022 për gjendjen e Bashkimit, Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, propozoi përfshirjen e korrupsionit në regjimin e sanksioneve të BE-së për të drejtat e njeriut”, theksohet në materialin me titull “ Drejt një sanksioni global të BE-së regjimit për korrupsion”, i cili ndodhet në linkun: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2023/739340/EPRS_BRI(2023)739340_EN.pdf

 Në dokumentin e përgatitur nga shërbimi studimor i Parlamentit Europian, theksohet se “Komisioni nuk mund të iniciojë vetë legjislacionin përkatës. Sanksionet e BE-së përcaktohen në vendimet e përbashkëta të politikës së jashtme dhe të sigurisë, të miratuara unanimisht nga Këshilli mbi bazën e një propozimi të Përfaqësuesit të Lartë”.

BE, drejt Non-Gratave për korrupsion madhor? Ja dokumenti i Parlamentit

Me këtë, theksohet se pritet të jetë Parlamenti Europian, i cili në të ardhmen do të miratojë legjislacionin për politikanët e korruptuar.

Në material theksohet se “Ndërsa hartimi i legjislacionit të ri nuk ka filluar ende zyrtarisht, Këshilli po zhvillon debate mbi përshtatshmërinë e përdorimit të sanksioneve të CFSP për të synuar korrupsionin. Qasja për të miratuar në mënyrë që të vendosen sanksione për të synuar korrupsionin në nivel global mund të përfshijë krijimin e një kuadri sanksionesh horizontale (duke zgjeruar fushëveprimin e mekanizmit ekzistues të sanksioneve për të drejtat e  njeriut të miratuar në vitin 2020 ose duke vendosur një regjim të ri të dedikuar), ose duke prezantuar rast pas -Regjimet e sanksioneve specifike për një vend”. Në këtë dokument, theksohet më tej se Parlamenti Evropian ka qenë një mbështetës i zëshëm i sanksioneve të të drejtave të njeriut të stilit Magnitsky, që janë ndërmarrë nga SHBA më parë. “Parlamenti këmbënguli që regjimi i sanksioneve për të drejtat e njeriut që BE-ja e miratuar në dhjetor 2020 duhet të mbulojë gjithashtu korrupsionin. Për shembull, në rezoluta miratuar qysh në vitin 2012 dhe 2017, Parlamenti kërkoi përgjegjësinë e zyrtarëve shtetërorë rusë që vdekja e sinjalizuesit rus Sergei Magnitsky të përfshihet në listën e sanksioneve të BE-së. Në një rezolutë të vitit 2019 mbi një regjim evropian të sanksioneve për shkeljet e të drejtave të njeriut,  Parlamenti theksoi se duhet të vendosë masa kufuzuese ‘kundër çdo individi ose subjekti përgjegjës për të, përfshirë në ose që ka ndihmuar, financuar ose kontribuar në planifikimin, drejtimin ose kryerjen e shkeljeve të të drejtave të njeriut, abuzimet dhe aktet e korrupsionit sistematik”. Në një rezolutë të 8 korrikut 2021 mbi regjimin global të sanksioneve të BE-së për të drejtat e njeriut, Parlamenti i bëri thirrje Komisionit dhe Përfaqësuesit të Lartë të parashtrojnë një propozim legjislativ në rregull për të përfshirë korrupsionin.
Skip to toolbar