Dënimi i Trump, çfarë pritet të ndodhë tani?

BOTA


Një juri e Nju Jorkut që dënoi Donald Trumpin për 34 akuza për falsifikim të të dhënave të biznesit duke i dhënë fund gjyqit njëjavor të ish-presidentit. Duke qenë ish-presidenti i parë i SHBA-së i dënuar për një vepër penale, Trump përballet me mundësinë e një dënimi me burg ose me kusht lidhur me dënimet që rrjedhin nga një skemë pagese e parave që ai ndihmoi në lehtësimin e tij përpara zgjedhjeve presidenciale të 2016-ës.

Çfarë duhet të dini për rastin pas dënimit të Trump.


Kur do të dënohet Trump?

Gjykatësi Juan Merchan e ka caktuar dënimin e Trump për në orën 10:00 më 11 korrik. Merchan mund të dënojë Trump me kusht ose deri në 4 vjet burg për çdo akuzë, me një maksimum prej 20 vjetësh.

Për momentin, ish-presidenti do të qëndrojë jashtë burgut teksa pret dënimin e tij.

A mund ta apelojë Trump dënimin e tij?

Trump ka apeluar vazhdimisht vendimet e gjykatës kundër tij në një përpjekje për të vonuar procedurat ose përfundimisht për ta dërguar çështjen e tij përpara një gjykate që mund të jetë në anën e tij. Rasti i Nju Jorkut nuk është ndryshe. Menjëherë pasi Trump u dënua, avokati i tij Todd Blanche kërkoi nga Merchan një lirim nga akuzat, pavarësisht vendimit të fajësisë, por kërkesa u refuzua nga gjykatësi.

Gjatë seancës së gjyqit, ekipi ligjor i Trump ndërmori hapa të tjerë për të ruajtur të drejtën e tij për të apeluar një vendim të mundshëm fajësie. Ata janë të sigurt se do të bëjnë një apel të tillë në javët e ardhshme.

A mund të zgjidhet ende Trump president?

Me pak fjalë, po. Profesori i drejtësisë në Universitetin e Kalifornisë, në Los Anxhelos, Richard L. Hasen – një nga ekspertët kryesorë të vendit për ligjin zgjedhor – ka thënë vazhdimisht se asgjë në Kushtetutën e SHBA-së nuk e ndalon një kriminel të dënuar të kandidojë për postin më të lartë të vendit.

“Ligjërisht, asgjë nuk ndryshon me statusin e Trump si kandidat,” shkroi Hasen

“Kushtetuta përmban vetëm kualifikime të kufizuara për të kandiduar për poste (të qenit të paktën 35 vjeç, shtetas i lindur natyral dhe të paktën 14 vjeç banor i SHBA-së),” vazhdoi Hasen.

Për më tepër, shtetet nuk mund ta skualifikojnë Trump nga kandidimi për shkak të përpjekjeve të tij për të përmbysur zgjedhjet e vitit 2020 për shkak të vendimit të Gjykatës së Lartë në fillim të këtij viti, tha Hasen, “dhe ata nuk mund të shtojnë kualifikime të tilla si heqja e kriminelëve të dënuar nga fleta e votimit”.

A do t’i kushtojë Trumpit të drejtën e tij për të votuar dënimi?

Megjithëse Trump, si banor i Floridës, i nënshtrohet rregullave drakoniane të shtetit që privojnë të drejtën e disa njerëzve me dënime për krime, ai përfundimisht mund të përfitojë nga mënyra se si ligjvënësit në Nju Jork në vitin 2021 e bënë më të lehtë për kriminelët të rifitonin të drejtën e votës.

Kur bëhet fjalë për vendimin fajtor të Manhattan-it të sapo dhënë,  e drejta e Trump për të votuar në Florida  në zgjedhjet e nëntorit do të varet nga fakti nëse ai do të dënohet me një dënim me burg dhe nëse ai ka përfunduar vuajtjen e dënimit me burg deri në kohën e zgjedhjeve.

Florida i ndalon kriminelët të votojnë derisa të kenë përfunduar kushtet e plota të dënimit të tyre – duke përfshirë çdo lirim të mbikëqyrur – dhe derisa të kenë paguar gjobat dhe tarifat përkatëse.

Ndalimet e votimit të kriminelëve në Florida zbatohen për njerëzit me bindje jashtë shtetit. Sidoqoftë, nëse dënimi i një Floridiani është jashtë shtetit, Florida i nënshtrohet ligjeve të atij shteti për mënyrën sesi kriminelët mund të rifitojnë të drejtat e tyre të votës.

Në Nju Jork, falë një ligji të vitit 2021, njerëzit me dënime për krime rifitojnë të drejtën e tyre për të votuar sapo të mbarojnë afatin e burgimit – edhe nëse janë ende subjekt i lirimit me kusht. Kjo do të thotë se Trump do t’i mohohet e drejta e tij për të votuar në Florida vetëm nëse ai është duke vuajtur një dënim me burg për dënimin në Manhattan në kohën e zgjedhjeve.

Çfarë do të thotë kjo për çështjet e tjera penale të Trump?

Dënimi i Trump do të thotë pak për tre çështjet e tij të tjera penale, të cilat do të vazhdojnë të vazhdojnë siç ishin përpara se ai të shpallej fajtor në çështjen e Nju Jorkut.

Çështja penale e përmbysjes së zgjedhjeve federale të Trumpit është pezulluar ndërkohë që Gjykata e Lartë e SHBA shqyrton pretendimet e tij për imunitet presidencial. Gjykatësi që mbikëqyr çështjen e tij të dokumenteve të klasifikuara në Florida ka shtyrë gjyqin për një kohë të pacaktuar. Dhe çështja e ndërhyrjes në zgjedhjet e Gjeorgjisë është në harresë ligjore, ndërsa Trump dhe disa nga të pandehurit e tij përpiqen të skualifikojnë prokurorin e zonës së Atlantës që ngriti akuzat.
Skip to toolbar