Dielli po shpërthen në një nivel që nuk është parë që nga viti 2017

BOTA


Dielli po shpërthen në një nivel që nuk është parë për gati një dekadë.

Në më pak se 24 orë, dielli lëshoi tre flakë diellore të klasit X, magnituda më e lartë në shkallën e përdorur për të matur intensitetin e ndezjeve.


I treti ishte më i forti i grupit dhe ishte “shpërthimi më i fuqishëm që nga stuhitë e mëdha diellore të shtatorit 2017,” shpjegoi SpaceWeather.com.

Ndezjet diellore të këtyre përmasave mund të prishin përkohësisht sinjalet e radios me frekuencë të lartë në Tokë, por Qendra e Parashikimit të Motit Hapësinor e NOAA hodhi poshtë çdo spekulim se ndezjet kishin lidhje me ndërprerjet e celularëve të raportuara në të gjithë Shtetet e Bashkuara të enjten.

Pavarësisht nga intensiteti i lëvizjes të fundit në diell, nuk ka gjasa që ndezjet e klasës X të rezultojnë në shpërthime të aurorës në Tokë.

Që aurora të formohet në Tokë, ndezjet diellore duhet të hedhin retë masive të grimcave të ngarkuara, të njohura si nxjerrjet e masës koronale, drejt planetit. Asnjë CME e rëndësishme nuk u zbulua nga trefishi i ndezjeve diellore.

Ka ende shpresë për adhuruesit e aurorës.
Skip to toolbar