“Duhet të kemi deputetët tanë”. Sinaj: Ja si mund të kontribuojmë për vendin

#NËRADAR


Diaspora shqiptare ka qenë historikisht një kontribuuese e madhe për vendin. Në momente të vështira, diaspora është bashkuar duke i ardhur në ndihmë atdheut në forma e mënyra të ndryshme, nga aspekti ekonomik, shkencor, kulrturor, social, sportiv e deri tek ai politik. Po sot si mund ta ndihmojë diaspora Shqipërinë? I ftuar në “Real Story”, anëtari i Këshillit Koordinues të Diasporës, Sokrat Sinaj, u shpreh se mërgimtarët mund të ofrojnë ndihma në të gjitha mënyrat. Sipas tij, diaspora në vende të ndryshme të botës ka ekspertë në të gjitha fushat. Sipas Sokrat Sinaj, kontributi i diasporës do të ishte më konkret nëse ajo do të kishte ligjëvënësit e saj në parlament.

“Diaspora është e kualifikimeve të ndryshme. Ka specialistë të mirfilltë, ka shkencëtarë, ka profesorë, ka afarist të mëdhenj. Duhet thënë se të gjithë janë të gatshëm të ndihmojnë vendin e tyre. nuk është e thënë të kthehesh fizikisht në Shqipëri të ndihmosh vendin. Diaspora intelektuale ka mundësi ta japë gjithë eksperiencën e saj që ka fituar, nëpërmjet këshillimeve dhe bashkëpunimeve me qeverinë shqiptare. Ai që do e bënte më konkret angazhimin tonë në nivele të ndryshme, do të ishte që ne të kishim pëfaqësuesit tanë në parlament. Por nuk duhet të përjashtojmë dhe format e tjera”, tha Sinaj.


Megjithatë, Sinaj tha se ekzistojnë mundësi për të dhënë kontribut në të gjitha format. Ai tregoi disa shembuj personal të organizimit të konferencave shkencore apo ndërmjetësimit të bashkëpunimit të strukturave shtetërore në Zvicër, ku ai jeton, me ato shqiptare. “Unë si shkencëtar kam organizuar konferencë shkencore në Tiranë. Unë i kërkova Ministres së Arsimit dhe Shkencës, nëse ajo ishte e informuar për diasporën shkencore në botë dhe a kishte një mendim se si mund të tërhiqte mendimin e diasporës në botë për të mirën e vendit. Realiteti është ky, nuk ishte e informuar”.

“Vendi ynë ka një pasuri intelektuale të jashtëzakonshme. Do mjaftonin këto për tu ngritur modele për të drejtuar vendin. Diaspora është gati për të dhënë kontribut direkt. Këtu ka një lloj fodullëku, sidomos në drejtim. Mendojnë se i dinë të gjitha. Kanë një koncept të gabuar për të drejtuar punën. Këshilltarja e Minsitrit të Bujqësisë ishte një vajzë e re, që fliste shumë mirë anglisht, por nuk kishte asgjë për bujqësinë. Personalitete në fusha të ndryshme mund të jenë këshilltar të ministrave apo kryeministrit”.

“Ekzistojnë mundësitë pa u angazhuar fizikisht këtu. Diaspora jonë është shumë e fortë, ka arritur në nivele të larta. Me njohjet që unë kam në Zvicër, ministrin e bujqësisë e kam koleg dhe i thash çfarë mund të bëjmë për Shqipërinë?. U organizua një grup pune, një vizitë e ministrit shqiptar të bujqësisë të kohës, u dha një fond, u bë dhe një program dhe programi qëndron akoma në sirtarët e ministrisë”, tha Sinaj./Realstory.al/
Skip to toolbar