Giorgia Meloni jo në gjendje të mirë shëndetësore, shtyn fjalimin vjetor për në janar

AKTUALITET


Kryeministrja e Italisë, Giorgia Meloni, nuk ndodhet në gjendje të mirë shëndetësore. Kjo ka bërë që ajo, konferencën vjetore për shtyp, ta shtyjë për datën 4 janar të vitit 2024. Kjo është bërë e ditur nga bashkëpunëtorët e kryeministres, të cilët kanë sqaruar se Meloni po merr veten pas një problemi “otolit” që e detyron të qëndrojë në shtrat dhe në errësirë.

Meloni ndodhet në këtë gjendje prej dy ditësh dhe shkaku, siç shpjegojnë bashkëpunëtorët e saj, është diagnostikimi me “sindromën otolitike”.


Po sipas bashkëpunëtorëve të saj, gjendja e kryeministres po përmirësohet dhe tashmë ka arritur të ngrihet dhe të flasë në telefon.

Fillimisht u dyshua se ishte simptomë e gripit, por duke vuajtur për disa ditë nga marramendjet dhe të përzierat, ajo u vizitua në shtëpi nga një specialist ORL i cili konstatoi “vertigo beninje paroksizmale pozicionale”, pra problemin me otolitet, i cili paraqet simptoma të ngjashme.

Pavarësisht se gjendja e saj po përmirësohet, Meloni duhet që qëndrojë dhe disa ditë në shtrat si masë paraprake.

Një otolit (nga greqishtja oto- , vesh dhe lithos , gur) është një konkret i vogël i oksalatit të kalciumit i inkorporuar në një matricë xhelatinoze, që gjendet në endolimfën e veshit të brendshëm . Lëvizjet e otoliteve (të cilat janë relativisht të rënda), që vijnë nga ndryshimet në pozicionin e kokës dhe përshpejtimet lineare, stimulojnë qelizat e flokëve të cilat sinapsin me mbaresat nervore duke përcaktuar ndjesitë statike dhe të ekuilibrit.

Për arsye që janë pjesërisht të panjohura dhe pjesërisht të njohura sot, otolitet ndonjëherë mund të shkëputen dhe të udhëtojnë në kanalet gjysmërrethore, duke shkaktuar një patologji marramendëse të quajtur vertigo beninje pozicionale paroksizmale , e njohur gjithashtu si kupololithiasis (nëse otolitet lokalizohen në kupolë) ose canalolithiasis (otolitet gjenden të lirë në endolimfë, një gjendje më e shpeshtë).
Skip to toolbar