“Gjermanët e quajnë të suksesshëm pushtimin e Shqipërisë. Përfituan mineralet tona”

#NËRADAR


Historiani Marenglen Kasmi, bazuar në dokumentet origjinale të ushtrisë gjermane për luftën në Shqipëri, tregoi se operacionet e dimrit të vitit 1944 nga ana e pushtuesve dhe ngjarja e 4 shkurtit të këtij viti, rritën mbështetësit e ushtrisë çlirimtare në Shqipëri.

“Ashpërsia e këtyre operacioneve, vrasjet, dëmtimet, jo vetëm nuk patën impaktin që prisnin gjermanët, por pati impakt të kundërt. Ashpërsia e këtyre operacioneve bëri që shqiptarët të përqafonin më shumë forcat çlirimtare. Ngjarja e 4 shkurtit ishte vepër shqiptare. Njerëzit e panë me sytë e tyre masakrën e 4 shkurtit të bërë nga shqiptarët që bashkëpunonin me gjermanët”, tha Kasmi.


Pushtimi 14-mujor i Shqipërisë cilësohet si i suksesshëm në dokumentat e ushtrisë naziste gjermanet të kohës. Arsyet janë disa, ku së pari gjermanët përfituan pasuritë minerare të Shqipërisë, ku vetëm kromi plotësoi 17 përqind të nevojave të luftës. Gjithashtu, humbjet në njerëz dhe dëmet materiale ishin të pranueshme për ushtrinë gjermane.

“Po të shohësh bilancin që bëjnë gjermanët për pushtimin e tyre në Shqipëri, e quajnë të suksesshëm. Së pari thonë që përfituam mineralet. Naftë kishin me tepricë por nuk e transportonin dot sepse detin e kishin aleatët. 17% të nevojës së Gjermanisë për krom e kanë plotësuar minierat shqiptare”.

“Ka bashkëpunim të oficerëve britanik me gjermanë në zonën e Tropojës. Ikën dhe me humbje që për ata janë të pranueshme. Janë rreth 2400 gjermanë të vrarë në Shqipëri. Forcat gjermane në kohën e tyre më të mirë në Shqipëri kanë qenë rreth 36500 trupave. Gjermanët që janë larguar kanë qenë më shumë se ata që vinin në Shqipëri”.

“Nëse shqiptarët do kishin qenë të bashkuar, jo vetëm që humbjet e tyre do kishin qenë të mëdha, jo vetëm që ne nuk do kishim këtë hartë që shikojmë, sepse presioni do ishte më i madh, por do kishim dhe forca të tjera që do vinin në Shqipëri. prandaj e quajnë të suksesshëm, sepse mbështetja nga shqiptarët dhe politika që bënë u rezultoi në fund se mund të kishte shkuar më keq”, tha Kasmi.  /Realstory.al/
Skip to toolbar