Gjykata e Lartë rrëzon Britanisë: Deportimet e azilkërkuesve në Ruandë, të paligjshme

BOTA


Gjykata e Lartë e Britanisë tha të mërkurën se plani i diskutueshëm i qeverisë për të dërguar emigrantët në Ruandë është i paligjshëm, duke i dhënë një goditje të madhe një politike kyçe të qeverisë së kryeministrit Rishi Sunak që ka tërhequr vëmendjen ndërkombëtare dhe kritika.

Pesë gjyqtarë në gjykatën e lartë të vendit thanë se azilkërkuesit do të ishin “në rrezik” sepse ata mund të ktheheshin në vendet e tyre pasi deportimit në Ruanda.


Britania dhe Ruanda nënshkruan një marrëveshje në prill 2022 për të dërguar disa emigrantë që mbërrijnë në Britaninë e Madhe përmes Kanalit Anglez në vendin e Afrikës Lindore, ku kërkesat e tyre për azil do të përpunoheshin dhe, nëse ishin të suksesshme, ata do të qëndronin atje.

Qeveria e Britanisë argumenton se politika e Ruandës do t’i pengojë njerëzit të rrezikojnë jetën e tyre duke kaluar një nga korsitë më të ngarkuara të transportit në botë dhe do të shkatërrojë kontrabandimin e njerëzve.

Politikanët e opozitës, grupet e refugjatëve dhe organizatat e të drejtave të njeriut thonë se plani është joetik dhe i pazbatueshëm.
Skip to toolbar