Ja korridoret tokësore të NATO në rast të luftës evropiane për trupat amerikane

BOTA


NATO po zhvillon “korridore tokësore” të shumta për të nxitur trupat dhe forca të blinduara amerikane në vijat e frontit në rast të një lufte të madhe tokësore evropiane me Rusinë .

Ushtarët amerikanë do të zbarkojnë në një nga pesë portet dhe do të kanalizohen përgjatë rrugëve logjistike të planifikuara paraprakisht për t’u përballur me një sulm të mundshëm nga Moska, thanë zyrtarët për The Telegraph.


Ai vjen mes paralajmërimeve nga udhëheqësit më të lartë të Aleancës se qeveritë perëndimore duhet të përgatiten për një konflikt me Rusinë në dy dekadat e ardhshme.

Rrugët logjistike janë bërë një prioritet kyç që kur udhëheqësit e NATO-s ranë dakord të përgatisin 300,000 trupa që do të mbahen në një gjendje gatishmërie të lartë për të mbrojtur aleancën në një samit në Vilnius, Lituani, vitin e kaluar.

Planet ekzistuese kanë që trupat amerikane të zbarkojnë në portet holandeze përpara se të hipin në trenat që i transportojnë ato përmes Gjermanisë dhe në vazhdim në Poloni.

Trupat amerikane do të zbarkojnë në Roterdam në rast të një pushtimi rus

Në rast të një pushtimi rus të NATO-s, trupat amerikane do të dërgoheshin në portin e Roterdamit përpara se të transportoheshin drejt lindjes.

Por aranzhimet po bëhen gjithashtu në prapaskenë për të zgjeruar rrugët drejt porteve të tjera për të siguruar që linja tokësore e komunikimit të mos shkëputet nga forcat e Moskës.

Gjenerallejtënant Alexander Sollfrank, shefi i komandës së logjistikës Jsec të NATO-s, tha për The Telegraph: “Ukraina vuan shumë nga këto sulme me raketa me rreze të gjatë ruse në sistemet logjistike”.

Nëse forcat e NATO-s që hyjnë nga Holanda goditen nga bombardimet ruse, ose shkatërrohen portet e Evropës veriore , aleanca do të zhvendosë fokusin në portet në Itali, Greqi dhe Turqi.

Nga portet italiane, trupat amerikane mund të transportoheshin përmes tokës përmes Sllovenisë, Kroacisë në Hungari, e cila ndan një kufi me Ukrainën.

Plane të ngjashme ekzistojnë për të transportuar forca nga portet turke dhe greke përmes Bullgarisë dhe Rumanisë për të arritur në krahun lindor të aleancës.

Ushtarët spanjollë, gjermanë dhe holandezë që marrin pjesë në stërvitjet ushtarake në Rumani

Udhëheqësit e NATO-s kanë rënë dakord që 300,000 trupa të mbahen në gatishmëri për një konflikt me Rusinë

Gjithashtu po hartohen plane për transportin e trupave nëpërmjet porteve në Ballkan, si dhe përmes Norvegjisë, Suedisë dhe Finlandës.

Në këto korridore, ushtritë kombëtare nuk do të kufizohen nga rregulloret lokale dhe do të jenë të lirë të transportojnë ngarkesa pa kufizime normale.

Më parë, qeveria franceze është ankuar se tanket e saj janë bllokuar në kufijtë e huaj nga proceset burokratike ndërsa përpiqeshin të vendoseshin në Rumani si pjesë e një skeme të re për t’u mbrojtur kundër një pushtimi të frikshëm rus.

Në pesë vitet e fundit, Jsec ka kryer rishikime në emër të NATO-s për të zbuluar rrugë të ndryshme që mund të përdoren për dërgimin e trupave për të luftuar një pushtim rus.

Portet në Evropën veriore, si Holanda, Gjermania dhe shtetet Baltis konsiderohen veçanërisht të ndjeshme ndaj sulmeve raketore ruse .

Gjenerali Sollfrank tha: “Gjithçka është krijuar në një mënyrë që të ekzistojë qëndrueshmëria e nevojshme – qëndrueshmëri, rezerva dhe gjithashtu teprica.”

Por pas paralajmërimeve se NATO ka vetëm 5 për qind të mbrojtjes ajrore të nevojshme për të mbuluar krahun e saj lindor, komandanti i Jsec është i shqetësuar për aftësitë tokë-ajër për të mbrojtur qendrat e tij kryesore logjistike.

“Duke vëzhguar dhe vlerësuar luftën ruse në Ukrainë, ne kemi vërejtur se Rusia ka sulmuar bazat logjistike të Ukrainës,” tha ai.

“Kjo duhet të çojë në përfundimin se është e qartë se bazat e mëdha logjistike, siç i njohim ne nga Afganistani dhe Iraku, nuk janë më të mundshme, sepse ato do të sulmohen dhe shkatërrohen shumë herët në një situatë konflikti.”

“Për sa i përket mbrojtjes ajrore… Është gjithmonë e pakët. Nuk mund ta imagjinoj një situatë që ju keni mjaftueshëm mbrojtje ajrore. Ky është një shembull i mirë ku zbatohet një parim ushtarak: “Nëse dëshiron të jesh i fortë kudo, nuk je i fortë askund”.
Skip to toolbar