Ja kush do ta drejtojë Bashkimin Europian

BOTA


Ursula von der Leyen është në pozicionin kryesor për të siguruar një mandat të dytë si kryetare e ekzekutivit të BE-së, nxitur nga fitimet që korri Partia e saj Popullore Evropiane e qendrës së djathtë.

Trembëdhjetë nga 27 udhëheqësit e BE-së janë nga partitë që i përkasin PPE. Me mbështetjen franceze dhe gjermane gjithashtu, ajo do të kishte shumicën e cilësuar që kërkon për t’u emëruar.

Ndër emrat që përfliten për të zënë vendet kryesore në Bashkimin Europian janë ish-kryeministri i Portugalisë, António Costa, Roberta Metsola si dhe Kryeministrja estoneze Kaja Kallas.

Ish-kryeministri i Portugalisë, António Costa do të bëhet presidenti i ardhshëm i Këshillit Evropian, i cili do të mbajë samitet e kryesuesve socialistë nga Dhjetori. Costa është kryesuesi i qartë në garën për të pasuar presidentin aktual të Këshillit Evropian, Charles Michel.

Kryeministrja estoneze Kaja Kallas, një liberale, është më pas në radhë për t’u emëruar përfaqësuesja e lartë për punët e jashtme në të gjithë bllokun. Kallas po e shikon punën dhe si një lidere femër e Europës Lindore dhe kjo do të ishte një zgjedhje pothuajse ideale për liberalët pasi ata zgjedhin një pasardhës të Josep Borrell.

Në prag të zgjedhjeve evropiane, vendet e BE-së ishin skeptikë në lidhje me qëndrimet e saj të forta anti-Kremlin.

Roberta Metsola e Mal një politikane malteze si dhe anëtare e Partisë Nacionaliste të Maltës dhe Partisë Popullore Evropiane, ka shërbyer si presidente e Parlamentit Evropian që nga janari 2022, tanimë përflitet se mund të ketë një post të rëndësishëm si shefe e Parlamentit Europian.

Udhëheqësit do të konfirmojnë zgjedhjet e tyre në një samit të BE-së në 27-28 Qershor.

Von der Leyen do të kishte ende nevojë për mbështetjen e Parlamentit Evropian, i cili voton në sesionin e tij të parë nga 16 Korriku. Komisioni i plotë prej 27 anëtarësh, duke përfshirë shefin e politikës së jashtme, gjithashtu ka nevojë për mbështetje parlamentare.

Udhëheqësit e BE-së pritet të diskutojnë gjithashtu ciklin e ardhshëm legjislativ pesë-vjeçar, me theks në vlerat e përbashkëta, mbrojtjen dhe konkurrencën ekonomike.Skip to toolbar