Katër vende evropiane bien dakord të zhvillojnë raketa lundrimi me rreze të gjatë

BOTA


Franca, Gjermania, Italia dhe Polonia nënshkruan një letër qëllimi të enjten për të zhvilluar raketa lundrimi të lëshuara nga toka me një rreze veprimi përtej 500 km (310 milje), duke synuar të plotësojë atë që ata thonë se është një boshllëk në arsenalet evropiane të ekspozuara nga lufta e Rusisë në Ukrainë.

Reuters raporton se duke folur në margjinat e samitit të NATO-s në Uashington DC pas ceremonisë së nënshkrimit, ministri francez i Mbrojtjes Sébastien Lecornu tha se raketa e re kishte për qëllim të shërbente si një pengesë.

“Ideja është ta hapim atë sa më gjerësisht të jetë e mundur,” u tha ai gazetarëve dhe sugjeroi që qeveria e re laburiste e Mbretërisë së Bashkuar mund të bashkohej.

“Ka vlerë, duke përfshirë edhe në nivel buxhetor, sepse padyshim që lejon gjithashtu të amortizohen kostot e ndryshme.”

Ai tha se drafti i parë i armës mund të skicohet deri në fund të vitit, me specifika të tilla si diapazoni që do të përpunohen më në detaje më vonë. Ky diskutim vjen një ditë pasi SHBA dhe Gjermania njoftuan se do të fillonin vendosjen e raketave amerikane me rreze të gjatë veprimi në tokën gjermane në vitin 2026, duke përfshirë SM-6, Tomahawks dhe armët hipersonike të zhvillimit.

Dislokimi, i dënuar nga Moska si një “kërcënim shumë serioz” për sigurinë kombëtare ruse, shihet si një zgjidhje ndaluese derisa Evropa të ketë gati raketat e saj me rreze të gjatë veprimi./abcnews.alSkip to toolbar