Krijohet bateria e parë në botë CO2 për ruajtjen afatgjatë të energjisë së erës dhe diellit

Më të fundit


Megjithëse çlirimi i atmosferës nga dioksidi i karbonit është një nga betejat kryesore në luftën kundër ndryshimeve klimatike, një start-up italian ka gjetur një mënyrë për ta kthyer CO₂ në një armë kundër ngrohjes globale.

Të mërkurën, Energy Dome nisi pajisjen e saj të parë të baterive CO₂ në Sardenjë dhe hyri në fazën e shkallëzimit komercial.


Kompania ka zhvilluar një metodë magazinimi pa emetim që ruan energjinë e prodhuar nga dielli dhe era. CO₂ luan një rol të dobishëm në proces pasi ka veti që mund të ndihmojnë në ruajtjen e energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme të energjisë kur ajo shndërrohet nga gaz në lëng.

Teknologjia e ruajtjes mund të provojë të jetë një ndryshim i lojës në mënyrën se si përdoret energjia diellore dhe e erës, pasi ato janë energji të ndryshueshme që gjenerohen vetëm kur ka diell ose erë.

Avantazhi tjetër i kësaj teknologjie është se nuk mbështetet në bateritë litium-jon, të cilat shpesh përdoren për ruajtjen e energjisë. Procesi gjithashtu nuk përdor asnjë mineral të rrallë të tokës si kobalti.

Themeluesi tha se impiantet e para të magazinimit në shkallë të plotë të Energy Dome duhet të kushtojnë pak më pak se 200 dollarë (180 euro) për kilovat-orë, që është gjithashtu rreth gjysma e çmimit të një sistemi të ruajtjes së energjisë litium-jon.

Ishulli i Sardenjës është shtëpia e përsosur për uzinën 20 MW-200 MWh me një bollëk dielli dhe ere. Objekti gjithashtu përballet me dy termocentrale me qymyr në ishull, të cilët po hiqen gradualisht.

Kompania tani po përgatitet të vendosë fabrikën e saj të parë në shkallë të plotë deri në fund të vitit të ardhshëm.
Skip to toolbar