Kriza më e rëndë ekonomike në Nigeri/ Valuta bie në nivel të ulët rekord, ndërsa inflacioni rritet

BOTA


Kombi i Afrikës Perëndimore i Nigerisë po përballet me një nga krizat e tij më të këqija ekonomike në vite, e nxitur nga inflacioni i lartë që rezulton nga politikat monetare që kanë parë rënien e monedhës vendase në nivelet më të ulëta historike kundrejt dollarit.

Situata nxiti zemërimin e popullatës dhe protesta në të gjithë vendin. Sipas të dhënave të fundit të qeverisë të së enjtes, norma e inflacionit u rrit në 29.9 për qind vetëm në janar, më e larta që nga viti 1996, e nxitur kryesisht nga çmimet e ushqimeve dhe pijeve joalkoolike.


Monedha nigeriane, naira, ra më tej dje në 1,524 për dollar, duke shënuar një humbje prej 230 për qind në vlerë gjatë vitit të kaluar. Rënia e vlerës së monedhës vendase përkeqëson më tej situatën edhe ashtu të keqe, si dhe redukton më tej të ardhurat dhe kursimet. Kjo ushtron presion mbi miliona nigerianë të cilët tashmë janë duke luftuar për shkak të reformave të qeverisë, duke përfshirë heqjen e subvencioneve të karburantit që janë trefishuar në çmim.

Me 210 milionë banorë, Nigeria është jo vetëm vendi më i populluar afrikan, por edhe ekonomia më e madhe në kontinent. PBB-ja e saj vjen kryesisht nga shërbime të tilla si teknologjia e informacionit dhe banka, e ndjekur nga prodhimi dhe përpunimi dhe më pas bujqësia.

Sfida është se ekonomia nuk është e mjaftueshme për popullsinë në rritje dhe vendi mbështetet shumë në importet për të përmbushur nevojat e përditshme të qytetarëve të tij. Pra, jo vetëm që i nënshtrohet goditjeve të jashtme, por tregu paralel i këmbimit valutor në fakt përcakton çmimin e mallrave dhe shërbimeve. Ekonomia nigeriane është e varur nga nafta bruto, nga e cila merr më shumë valutë.

Kur çmimet e naftës ranë në vitin 2014, autoritetet përdorën rezerva të vogla valutore në përpjekje për të stabilizuar monedhën naira, ndërkohë që në praktikë mbizotëronin kurse të ndryshme këmbimi. Qeveria mbylli gjithashtu kufijtë tokësorë për të inkurajuar prodhimin vendas dhe kufizoi aksesin në dollarë për importuesit e produkteve të caktuara.

Masa, megjithatë, destabilizoi më tej naira duke lehtësuar një lulëzim të tregut paralel të dollarit. Shitjet e naftës, të cilat nxisin të ardhurat nga valuta, kanë rënë gjithashtu për shkak të vjedhjes kronike të tubacioneve dhe vandalizmit.
Skip to toolbar