Kryediplomati italian: Ballkani nuk mund të presë më, nismë për Korridorin 8 ku…

AKTUALITET


Kreu i diplomacisë italiane, Antonio Tajani, thotë se rajoni nuk mund të presë më anëtarësimin në Bashkimin Evropian dhe se Italia në Bruksel do të jetë zëdhënëse e kërkesës dhe dëshirës për t’u anëtarësuar në BE.

Tajani tha se Ballkani Perëndimor nuk mund të presë më hyrjen në Bashkimin Evropian dhe se Italia në Bruksel do të jetë zëdhënësja e kërkesave dhe dëshirës së fortë të rajonit për t’iu bashkuar Unionit.


“Nevoja e fortë për Evropën dhe Italinë që vjen nga Ballkani Perëndimor duhet të përgjigjet pa vonesë. Për këtë arsye, ne vendosëm që dialogu i nisur në takimin ministror në Romë më 3 prill të vazhdojë me një takim të ri, i cili do të mbahet deri në fund të vitit, për të përcaktuar se si po ecën bashkëpunimi ynë. Italia dëshiron të luajë një rol drejtues dhe është gati t’i bashkohet lojës, sepse e ardhmja e vendit tonë dhe e Evropës është në rrezik. Ballkani nuk mund të presë më”, ka shkruar ai në një editorial për Blic me bazë në Beograd.

Tajani thekson se ajo që kërkojnë vendet e Ballkanit Perëndimor nuk është një zbritje në reformat që duhet të miratojnë për të hyrë në BE, por siguria e procesit, afatet dhe mbi të gjitha rezultati përfundimtar.

“Mund të ndjeja zhgënjimin e tyre me procesin e integrimit, i cili është bërë gjithnjë e më i paqëndrueshëm vitet e fundit, falë interpretimit të shpeshtë burokratik të dinamikës së negociatave nga BE. Në këtë mënyrë harrohet vlera e jashtëzakonshme transformuese që ka procesi integrues për institucionet dhe shoqërinë civile të këtyre vendeve. Ëndrra europiane rrezikon të bëhet një iluzion për të gjithë ata”, tha Tajani.

Ai shton se takimi në Romë shërbeu për të dhënë përgjigje të menjëhershme konkrete dhe se përcaktoi disa drejtime nismash për të cilat do të punohet në muajt në vijim në sektorë me interes të përbashkët.

“Këta sektorë janë, për shembull, mbrojtja dhe ruajtja e trashëgimisë kulturore, si përgjigje ndaj sfidave aktuale, duke filluar nga ndryshimet klimatike dhe inovacionet teknologjike, deri te sektorët e bujqësisë dhe agroindustrialit”, tha Tajani.

Ai thotë se është optimist për rezultatet që mund të arrihen për të ndërtuar një sinergji që mund të sigurojë një të ardhme paqeje dhe prosperiteti për rajonin, duke punuar për të thyer barrierat që kufizojnë lëvizjen e lirë e njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kapitalit, me synimin për të arritur një treg të përbashkët rajonal si hapi i parë drejt integrimit në tregun e përbashkët të BE-së.

“Ne kemi sfida që i kemi të përbashkëta me Ballkanin Perëndimor dhe që kërkojnë gjithashtu përgjigje të përbashkëta: tranzicioni energjetik, mbështetje për rritjen dhe punësimin, luftën kundër migracionit të parregullt”, tha kreu i diplomacisë italiane.

Ai thekson se vendi i tij synon të zhvillojë një veprim shumëdimensional ndaj rajonit të Ballkanit.

Shkëmbimi tregtar 17 miliardë euro

“Në nivelin politik do të vazhdojmë të forcojmë marrëdhëniet dypalëshe me secilin vend të Ballkanit Perëndimor, ndërsa në Bruksel do të jemi zëdhënës i kërkesave të tyre dhe dëshirës së tyre të fortë për anëtarësim në BE. Ne do të vazhdojmë të kontribuojmë për stabilitetin dhe sigurinë e rajonit duke ruajtur praninë e forcave tona të armatosura”, tha Tajani.

Ai thotë se Italia, nisur nga të dhënat tashmë që kanë të bëjnë me shkëmbimin tregtar, e cila arriti në 17 miliardë euro në vitin 2022, do të zbatojë nisma që synojnë rritjen e prezencës së kompanive të saj në Ballkanin Perëndimor.

“Ne do ta arrijmë këtë qëllim duke shfrytëzuar mundësitë që na ofron zhvillimi i infrastrukturave europiane, kështu që, për shembull, në muajt në vijim do të organizojmë një nismë kushtuar të ashtuquajturit Korridori 8, një kryqëzim rrugor dhe hekurudhor që lidh Italinë me Shqipërinë, Maqedoninë e Veriut dhe Bullgarinë, një aks strategjik që lidh Adriatikun me Detin e Zi”, tha Tajani.
Skip to toolbar