Kumbaro shpërndan shkrimin e “National Geographic”: Pasqyron një Shqipëri tjetër

AKTUALITET


National Geographic France i ka kushtuar një shkrim bukurive të Shqipërisë, ku fokus kryesor ka pasur pikërisht përvojat e jashtëzakonshme në Parkun Kombëtar të lumit të fundit të egër në Evropë, Vjosa. Shkrimi është shpërndarë edhe nga ministrja e Turizmit, Mirela Kumbaro, e cila vlerëson aktivitetet e shumta që mund të bësh në lumin e Vjosës.

“Nga lundrimi me kajak, tek burimet termale të Bënjës, nëpër soditjen e peizazheve piktoreske me një biodiversitet  të larmishëm dhe bollëkun e prodhimeve të tokave pranë lumit që mund të shijohen në bujtinat e shtëpitë e vendasve të servirura me shijen e mirë të mikpritjes që nuk përfshihen në faturë”, shkruan ministrja.


Shkrimi u zbulon vizitorëve francezë këtë verë, një Shqipëri tjetër ndërkohë që vendi është në krye të listës së destinacioneve të Europës.

Pragjet e Vjosës së fuqishme janë qetësuar dhe korridori i ujëvarave që i dha pseudonimin “Parajsa e një mijë burimeve” është po aq epshore. Përrenj përshkojnë muret prej guri dhe rrjedhin poshtë në pellgun e ujit përmes bollëkut të vegjetacionit që sfidon gravitetin dhe pemëve të përdredhura.

Është një nga lumenjtë e fundit me rrjedhje të lirë në Evropë, praktikisht i vetmi lumë i madh në kontinent që nuk është i ndotur nga digat. Për më tepër, më në fund u fitua një betejë e gjatë për të ruajtur ritmin e saj natyror dhe ekosistemet e rëndësishme. Ujërat e bruzta të Vjosës, të cilat rrjedhin pandërprerë nga malet greke të Pindit në qytetin bregdetar shqiptar të Vlorës. Teksa drejtoj kajakun tim nëpër kanale piktoreske, filloj të kuptoj pse ky lumë, i cili është lavdëruar në poezi dhe këngë për shekuj, është kaq i rëndësishëm për vendasit dhe pse një fushatë shumëvjeçare që synon ruajtjen bëri jehonë me markën e veshjeve Patagonia dhe aktori Leonardo DiCaprio. Vjosa, e cila shtrihet në 270 kilometra, u shpall parku i parë lumor i egër në Evropë në mars të vitit 2023. Sot, guidat e udhëtimit që mendojnë përpara, të cilët janë mobilizuar për të shpëtuar “zemrën blu” të vendit e mbajnë këtë fitore si një simbol nderi.

Luginat janë të harlisura, të gjera dhe të paprekura, me rreshta majash të thepisura që mjegullojnë në horizont.

Nuk duhet humbur as Kanioni i Osumit tre milionë vjeçar, i cili zhytet në jug të Shqipërisë për më shumë se njëzet e pesë kilometra dhe zhytet në thellësi deri në 120 metra. Gjatë shirave të dimrit dhe shkrirjeve të pranverës, kanioni është në përmbytje të plotë, gjë që tërheq entuziastët e rafting deri në fillim të verës. Por më vonë gjatë vitit, kur niveli i ujit është i ulët, kjo rrugë e veçantë prej tre miljesh është e përkryer për një shëtitje në ujë, me dalje shkëmbore nga të cilat mund të zhyteni dhe ujëvara të forta nën të cilat mund të notoni.
Skip to toolbar