Marrëveshja me Shqipërinë, ministri italian: S’është Guantanamo por një zgjidhje humanitare

AKTUALITET


Marrëveshja e nënshkruar nga Roma dhe Tirana në fillim të kësaj jave për Italinë për të ngritur qendra për menaxhimin e emigrantëve në Shqipëri është një “zgjidhje humanitare” që është plotësisht në përputhje me rregulloret e Bashkimit Evropian dhe ligjin ndërkombëtar, tha sot nga Parisi, Ministri i Jashtëm i Italisë, Antonio Tajani.

Marrëveshja me Shqipërinë “respekton të gjitha rregullat e BE-së dhe ligjin ndërkombëtar”, u tha Tajani gazetarëve pas konferencës së ndihmës për Gazën në Paris, raporton Ansa.


Nuk është Guantanamo siç pretendojnë disa”, por më tepër një zgjidhje “humanitare”, shtoi ai, duke këmbëngulur se “Ministria e Jashtme, ajo e Brendshme, si dhe e Drejtësisë dhe e Shëndetësisë” janë përfshirë në këtë operacion”. Siç sqaroi Tajani, sipas marrëveshjes “vetëm anijet ushtarake italiane” mund të zbarkojnë emigrantë dhe refugjatë në Shqipëri, me përjashtim të “të miturve, grave shtatzëna dhe të gjithë atyre që paraqesin rreziqe”.

Rregullat e Bashkimit Evropian duhet të respektohen,” këmbënguli ai, duke e përshkruar marrëveshjen si një marrëveshje, midis vendeve që ndajnë një pozicion të përbashkët në Mesdhe.

Nuk është një zgjidhje e rrezikshme. Unë si ish-anëtar i institucioneve evropiane besoj se nuk ka rreziqe në nivel ligjor. Mund të ketë mosmarrëveshje politike, por në nivelin ligjor gjithçka është bërë në përputhje me rregullat e Komunitetit“, përfundoi ai.

Komisioni Evropian tha ndërkohë se po “studionte” memorandumin e mirëkuptimit të nënshkruar nga Roma dhe Tirana, sipas të cilit Shqipëria do të pranojë deri në 36,000 emigrantë dhe refugjatë në vit për t’u përpunuar në qendrat nën juridiksionin italian. Kuptohet se një nga mjediset do të jetë një qendër paraburgimi për azilkërkuesit nga të ashtuquajturat vende të sigurta të origjinës, të cilët sipas ligjit italian i nënshtrohen procedurave të përshpejtuara të përcaktimit të statusit të refugjatit në zonat ‘kufitare’ në mënyrë që ata teorikisht të mund të riatdhesohen më lehtë në rast të një rezultati negativ të kërkesës së tyre për azil.
Skip to toolbar