Meloni: Unë dhe Italia, motrat e Shqipërisë

Më të fundit


Fjala e kryeministres italiane, Giorgia Meloni në Shëngjin

Do doja të thoja që jam me të vërtetë lumtur që jam këtu, që pata rastin që t’ju takoj juve, që kryeministri Rama pati mundësinë gjithashtu të verifikonte nga afër edhe situatën e punimeve që janë duke u realizuar në kuadër të marrëveshjes së nënshkruara mes dy qeverive tona në fushën e migracionit.


Do doja gjithashtu të thoja, ashtu sikundër ne pamë dhe dëgjuam nga fjalët e kryeministrit Rama, se vendet tona janë dy vende mike, janë vende që historikisht kanë bashkëpunuar së bashku dhe do doja të falënderoja dhe një herë kryeministrin Rama, të gjithë popullin shqiptar për mundësinë që na dhanë, për ndihmën që na dhanë në mënyrë që ne të realizonim këtë marrëveshje dhe që unë shpresoj që të jetë një shembull për të gjithë BE.

Duke ndjekur edhe fjalët e kryeministrit Rama, nuk më mbetet tjetër veçse të përsëris edhe një herë të gjithë afërsinë e qeverisë italiane, të popullit italian për sulmet që i janë bërë kryeministrit Rama dhe qeverisë së tij dhe që faktikisht qeveria shqiptare s’ka bërë gjë tjetër veçse e ka ndihmuar qeverinë italiane.

Ne faktikisht kemi ndjekur dhe një fushatë denigruese ndaj qeverisë shqiptare dhe në një farë mënyrë kemi dëgjuar edhe etiketime sikur qeveria shqiptare është një narko-shtet sepse nuk është hera e parë që kryeministri Rama dhe Shqipëria, sikundër e përmendi vetë kryeministri, i ofrojnë bashkëpunimin Italisë sepse edhe më parë historia e Shqipërisë ka treguar se ajo ka patur me të vërtetë dëshirën e sinqertë për të qenë pjesë e Bashkimit Europian dhe për të gjetur, për të zgjedhur të gjitha ato mundësi bashkëpunimi dhe nuk i ka munguar asnjëherë mbështetja e Italisë për këtë.
Më kujtohet kur në ditët më dramatike të emergjencës Covid qeveria shqiptare me kurajë dhe me bujari ofroi, ndihmoi me 30 mjekë dhe infermierë në Lombardi, që ishte kryeqendra e emergjencës Covid, sikundër dhe në rastet e tjera kryeministri Rama u falënderua për këtë dhe një nga gazetarët dhe gazeta italiane e quajti, e titulloi “përrallë e bukur e qeverisë shqiptare dhe e kryeministrit shqiptar”, ndërsa sot Kryeministri Rama quhet “spregiudicato”sepse shumë kanë ndryshuar kur qeveria vendosi të vijojë bashkëpunimin me qeverinë e re italiane, sikundër kishte bërë dhe me 5 qeveritë e tjera, ndërkohë përgjatë gjithë kësaj kohe.

Do doja t’i thoja kryeministrit Rama sepse në fakt nuk është ai shënjestra sepse italianët e kuptojnë, janë mirënjohës qeverisë, i janë mirënjohës popullit shqiptar për këtë përpjekje të rëndësishme që përbën një shenjë të miqësisë mes dy popujve tanë për të na dhënë një ndihmesë.

Kur verën e kaluar unë erdha këtu në Shqipëri dhe pata rastin të diskutoj me Kryeministrin Rama për këtë marrëveshje, ne morëm parasysh disa kritere, disa kushte sepse emigracioni i jashtëligjshëm është një fenomen shqetësues dhe që vendet e Bashkimit Europian nuk mund ta përballojnë të vetme, por duhet edhe ndihma e vendeve të tjera ta BE-së, por dhe vendeve jashtë BE dhe që nuk na mbetet tjetër veçse ne ta forcojmë këtë bashkëpunim dhe ne arritëm në realizimin dhe në nënshkrimin e kësaj marrëveshjeje që bazohet në tre objektiva: në luftën ndaj trafikut të qenieve njerëzore, gjithashtu edhe të emigracionit të paligjshëm dhe nëpërmjet kësaj marrëveshjeje sigurisht që Shqipëria ka vënë në dispozicion edhe disa territore të saj, pra zona e Shëngjinit ku ndodhemi sot edhe ajo e Gjadrit, në të cilat Italia po realizon, po kryen punimet për ngritjen e dy qendrave, të cilat fillimisht në Shëngjin do të mirëpresim emigrantët dhe qendra e Gjadrit në të cilën do strehohen. Është një marrëveshje novative dhe kur e kemi nënshkruar besoj e mbani mend që unë mendova dhe dëshirova fort që të shndërrohej si një model për vendet e tjera dhe ju shikoni dhe vetë që edhe disa javë përpara, 15 vendeve të BE nga 27, pra pjesa më e madhe e tyre nënshkruan dhe i dërguan një apel Komisionit Europian për të kërkuar në mënyrë që këto vende, vendet e Bashkimit të ndjekin shembullin e marrëveshjes mes Italisë dhe Shqipërisë.

Ndërkohë edhe vet qeveria gjermane dhe ministri i Brendshëm gjerman, këshilluan pikërisht ndjekjen e modelit të marrëveshjes mes Italisë dhe Shqipërisë. Dhe ne ndodhemi këtu pas kaq muajsh për të lançuar edhe realizimin e punimeve në strukturën e Shëngjinit dhe kjo strukturë do të kryejë pikërisht funksionin e mikpritjes së mbërritjes së emigrantëve dhe ju e dini shumë mirë numrin e madh të klandestinëve që kanë mbërritur në brigjet e Italisë dhe të gjitha ato procedua që do të ndiqen, që nga momenti i identifikimit, i marrjes së gjurmëve te gishtave, i fotografisë e të gjitha e pastaj do transferohen në qendrën e Gjadrit.

Sigurisht që emigrantët që janë shpëtuar nga anijet italiane, por sigurisht që në Shqipëri nuk do të vijnë ata emigrantë, nga të cilët, gra shtatzëna, fëmijë, persona në moshë të caktuar. Do të jetë një strukturë ku do të kryhen të gjitha procedurat e kalimit të kufirit dhe që kërkojnë maksimumi 28 ditë dhe që do të trajtojë gjithashtu edhe kërkesat për azil. Gjithashtu, do të kemi dhe përshpejtim të procedurave në rastin kur emigrantët vijnë, pra kanë origjinën nga vendet e ashtuquajtura të sigurta si Bangladesh, Kamerun, Egjipt dhe Sri Lanka dhe do të zgjerojmë pra kështu numrin apo prejardhjen, origjinën e emigrantëve, të cilët do të mbërrijnë në Shqipëri.

Gjithashtu do të forcojmë dhe të gjitha procedurat, të cilat do të jenë të detyrueshme edhe për gjithë Bashkimin Europian dhe Bashkimi Europian në hartimin e bilancit të saj do të parashikojë shpenzimet apo fondet që nevojiten për realizimin e të gjitha këtyre procedurave që përmenda pak më lartë.
Ndërsa struktura e Gjadrit do të ketë gjithashtu edhe një funksion tjetër. Aty ku do të ndalen edhe emigrantët që do të mbërrijnë në Shqipëri dhe do të ketë gjithashtu një zonë, një hapësirë ku do të mbahen të ashtuquajturit emigrantë, si të themi të burgosur në rast se do të kryejnë vepra penale. Sigurisht që rendi publik brenda perimetrit të qendrave do të garantohen nga autoritetet italiane dhe të dy qendrat do të jenë operative nga 1 gushti 2024.

Ka patur nga ata që kanë ngritur kundërshti apo problematika për sa i përket kohës së realizimit të këtyre qendrave dhe mjaft parlamentarë të opozitës italiane gjithashtu e kanë ngritur sepse faktikisht para së gjithash na kanë akuzuar se po ngrinim një qendër e njëjtë si Guantanamo, por nga ana tjetër pastaj ankoheshin se punimet për realizimin e këtyre qendrave po vonoheshin, se ishin me vonese. Duam t’i bëjmë gjërat ashtu siç duhet sepse këtu kemi menduar që gjerat do të funksionojnë dhe jam e bindur që do të funksionojnë dhe kemi përuruar një fazë krejtësisht të re në menaxhimin e fluksit emigrantor.
Kjo marrëveshje mund të diskutohet shumë edhe nga vende të tjera. Mund të bëhet si një pjesë e zgjidhjes së Bashkimit Europian, këtë e kuptojmë ne dhe e kuptojnë sigurisht edhe mbështetësit e emigracionit të pakontrolluar apo të paligjshëm dhe që faktikisht e kanë kundërshtuar fuqishëm këtë marrëveshje. Pra ne duam të lëmë gjithçka pas krahëve dhe t’iu themi që do ta realizojmë me sukses.

Sigurisht që dy muajt e vonesës të parashikuar për realizimin e punimeve janë shkaktuar edhe përsa i përket terrenit disi të vështirë në Gjadër, por gjithashtu nga ana tjetër marrëveshja dhe këto qendra do të shërbejnë edhe si një zgjidhje për problematikën që haset prej viti 1991, por pastaj ne do të trajtojmë edhe pjesën tjetër te marrëveshjet e mundshme mes Italisë dhe Afrikës Veriore.
Nga vende të ashtuquajtura të quajtura të sigurta kanë mbërritur në Itali rreth 11 mijë persona dhe këto 11 mijë persona gjysma prej tyre janë subjekte vulnerabël. Faktikisht ne duhet të kishim dërguar në Shqipëri 5500 dhe në këtë mënyrë qendra pastaj do të kishte vijuar me gjithë trajtimin e tyre.

Gjithashtu MediHospes do të jetë shoqëria, e cila do të ndjekë të gjithë procedurën e menaxhimit të strukturave, transporti do të kryhet nga anije e marinës italiane, Guardia Di Finanza, e kështu me radhë dhe që Ministria e Brendshme gjithashtu ka shpallur edhe një garë për sa i përket shpenzimeve të transportit që arrijnë shifrën 13.5 milion euro, por sigurisht edhe për sa i përket situatës në Detin e Kuq apo në Detin Mesdhe do të shohim mundësinë e trajtimit të këtyre emigrantëve nga anijet e marinës Italiane.

Pra, kemi gjithashtu 334 milion euro në vit, që përbëjnë 7.5% të trajtimit të emigrantëve në territor kombëtar dhe ne jemi të bindur se këto burime nuk duhet të konsiderohen si burime shtese, sepse emigrantët që do të vijnë në Shqipëri gjithsesi do të priteshin në Itali, ku sigurisht që kanë kosto, e dyta ne mendojmë se elementi kryesor i dobishëm i kësaj marrëveshje është se mund të jetë një mjet i fuqishëm për të penguar emigrantët që të mbërrijnë në brigjet tona, pra në brigjet e Europës dhe gjithashtu mund të jetë edhe instrument për të kundërshtuar dhe për të luftuar edhe trafikun e qenieve njerëzore nga organizatat kriminale, çka përkthehet gjithashtu edhe në një reduktim të kostove apo të shpenzimeve.

Pra, faktikisht këtë vit kemi arritur edhe një ulje prej 60% të emigrantëve të paligjshëm që kanë mbërritur në brigjet italiane dhe si për rrjedhojë edhe kostot janë ulur, shpenzimet janë ulur. Pra ne nuk është se po bëjmë kosto, ne po bëjmë një investim.
Krahas kësaj duke bërë një përllogaritje të shpejtë, me kapacitetin e këtyre qendrave duke patur parasysh faktin e atyre emigrantëve, pra që nuk priten në Itali, atëherë në Itali do të kursejmë rreth 136 milion euro.
Ne jemi mjaft të kënaqur edhe në përfundim të punimeve dhe të rezultateve që kemi bërë deri këtu. Do doja të falënderoja të gjithë ata që e bënë të mundur të gjithë këtë. Sigurisht së pari kryeministrin Rama dhe ministrat e tij, ministrat e qeverisë së tij.

Do doja të falënderoja ministrat e mi, ministrin Piantedosi, ministrin Tajani, ministrin Crosetto.
Do doja të falënderoja edhe Forcat e Genios apo të gjithë administratën shtetërore, do doja të falënderoja ambasadorin Bucci, Ambasadori ynë në Tiranë, i cili ka ndjekur hap pas hapi të gjithë procedurat.
Pra, një falënderim i ndjerë për të gjitha forcat e rendit dhe të gjithë ata që kanë vënë zemrën dhe mendjen e tyre në funksion të realizimit të kësaj nismative e nëpërmjet kësaj marrëveshje, jo vetëm që fuqizohet më tepër marrëdhënia jonë, por do doja këtu të theksoja që shkëmbimi ynë tregtar, pra shkëmbimi me Italinë zë vendin e parë dhe përbën 20% të prodhimit të brendshëm bruto shqiptar.

Gjithashtu, Shqipëria është një vend mik i Italisë dhe Bashkimit Europian sepse Shqipëria, sillet tashmë sikur të ishte pjesë, anëtare me të drejta të plota të Bashkimit Europian edhe pse faktikisht nuk është dhe që faktikisht i përmbahet të gjitha parimeve që janë në themel të Bashkimit Europian.
Italia do të jetë dhe është gjithmonë një mbështetëse e fuqishme e anëtarësimit, jo vetëm e Shqipërisë, por edhe Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Europian dhe së bashku me kryeministrin Rama kemi qenë protagonistë të realizimit dhe të arritjes së kësaj marrëveshje.




Skip to toolbar