NASA zgjedh SpaceX për të udhëhequr Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor që të përfundojë në 2030

BOTA


NASA ka zgjedhur SpaceX për të zhvilluar një automjet që do të mbajë Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor (ISS) deri në përfundim në vitin 2030.

Agjencia hapësinore e SHBA-së u kërkoi kompanive amerikane të hapësirës ajrore në vitin 2023 që të paraqesin propozime për një “shkatërrues hapësinor” që mund të ndihmojë në nxjerrjen e sigurt të pjesëve të ISS jashtë orbitës.


Të mërkurën, agjencia lëshoi një deklaratë duke njoftuar se SpaceX ishte zgjedhur për të zhvilluar dhe dorëzuar automjetin.

Vlera e kontratës arrin në 843 milionë dollarë. Shuma nuk përfshin kostot e nisjes, vetëm zhvillimin e mjetit, i cili do të jetë përgjegjës për shkatërrimin e stacionit hapësinor “në mënyrë të kontrolluar pas përfundimit të jetës së tij operacionale në vitin 2030”.

Udhëheqja e NASA-s vlerësoi trashëgiminë e stacionit hapësinor, duke shtuar se fundi i tij do të ndihmojë në hapjen e rrugës për stacionet e planifikuara komerciale hapësinore.

Disa partnerë kryesorë të ISS janë angazhuar për funksionimin e saj deri në vitin 2030, ndërsa zyrtarët rusë të hapësirës kanë konfirmuar mbështetjen e tyre deri në vitin 2028./abcnews.al
Skip to toolbar