Parashikimi: ngadalësim i kërkesës për naftë në vitin e ardhshëm

BOTA


Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IAEA) njoftoi se rritja e kërkesës për naftë vitin e ardhshëm do të jetë më e ngadaltë se vlerësimet e mëparshme, duke përmendur kushtet e dobëta makroekonomike, një rimëkëmbje të ngadaltë nga pandemia dhe përdorimin në rritje të automjeteve elektrike.

Rritja e kërkesës për naftë do të ngadalësohet në 1 milion fuçi në ditë në vitin 2024, tha agjencia me bazë në Paris në raportin e saj mujor të tregut të naftës në gusht, 150,000 fuçi në ditë nga parashikimi i saj i mëparshëm, raportoi Reuters.


“Perspektiva ekonomike globale mbetet sfiduese pavarësisht rritjes së normave të interesit dhe shtrëngimit të kredive bankare, të cilat po rëndojnë kompanitë që tashmë po luftojnë me ngadalësimin e prodhimit dhe tregtisë”, tha IAEA.

Reduktimi i ofertës mbështet rritjen e çmimeve të naftës, ndaj të enjten një fuçi naftë bruto u tregtua mbi 88 dollarë në Londër, me çmimin më të lartë që nga janari. IAEA paralajmëroi se furnizimet globale mund të bien ndjeshëm për pjesën tjetër të vitit 2023, duke rritur potencialisht çmimet edhe më shumë.

Në vitin 2023, kërkesa globale për naftë pritet të rritet me 2.2 milionë fuçi në ditë, e nxitur nga udhëtimet ajrore në sezonin e festave, rritja e përdorimit të naftës në prodhimin e energjisë dhe rritja e aktiviteteve petrokimike të Kinës.about:blank

Ky parashikim mbeti pothuajse i pandryshuar nga vlerësimi i mëparshëm i IAEA-s.

Kërkesa vlerësohet të jetë mesatarisht 102.2 milionë fuçi në ditë këtë vit, me Kinën që përbën më shumë se 70 për qind të rritjes, pavarësisht shqetësimeve për shëndetin ekonomik të importuesit kryesor të naftës në botë.

Në qershor, kërkesa arriti një rekord prej 103 milionë fuçi në ditë. IAEA njoftoi se një nivel i ri mund të arrihet në gusht.

Në parashikimin e tij mujor, OPEC përsëriti vlerësimet e tij për kërkesën vjetore të naftës, duke pritur rritje prej 2.25 milionë fuçi në ditë në 2024, nga 2.44 milionë fuçi në ditë në 2023.

Nga ana e ofertës, prodhimi është ngadalësuar ndjeshëm në muajt e fundit për shkak të shkurtimeve vullnetare nga Arabia Saudite.

Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) dhe aleatët e saj, të njohur kolektivisht si OPEC+, filluan të shkurtojnë furnizimet në fund të vitit 2022 për të forcuar tregun dhe në qershor zgjatën shkurtimet e furnizimit deri në vitin 2024.

Nëse mbahen objektivat aktualë të OPEC+, inventarët e naftës mund të bien me 2.2 milionë fuçi në ditë në tremujorin e tretë dhe me 1.2 milionë fuçi në ditë në tremujorin e katërt, duke shkaktuar potencialisht një rritje tjetër të çmimeve, parashikoi IAEA.
Skip to toolbar