Përdorimi i kanabisit vetëm për qëllime mjekësore, qytetarët në Tajlandë ngrihen në protesta

BOTA


Për shkak të njoftimit të Qeverisë së Tajlandës se do të ndalojë përdorimin e kanabisit për qëllime rekreative vetëm dy vjet pas legalizimit të tij, demonstruesit janë mbledhur para rezidencës së kryeministrit në Bangkok.

Komiteti i Mjekësisë i Ministrisë së Shëndetësisë dha miratimin të premten për të ri-listuar kanabisin në mesin e narkotikëve të lejuar vetëm për qëllime mjekësore dhe kërkimore.

Nëse propozimi miratohet, ai do të hyjë në fuqi më 1 janar. Policia i pengoi demonstruesit të arrinin te ndërtesa e qeverisë, kështu që ata ngritën kampin dhe njoftuan se do të qëndrojnë atje derisa qeveria t’i përgjigjet kërkesës së tyre.

Njoftimi i kryeministres Sveta Travis në maj se synohet rindalimi i përdorimit të kanabisit ka ngjallur protesta të gjera nga përdorues të shumtë, të cilët argumentojnë se do të dëmtonte ekonominë pasi kanabisi legal ka nxitur turistët e huaj dhe bujqësinë dhe ka sjellë shumë të ardhura në dyqanet e kanabisit në të gjithë vendin.

Meqenëse kanabisi u dekriminalizua në vitin 2022, pasi u tha se ai do të lejohet vetëm për përdorim mjekësor, por në praktikë tregu është plotësisht i parregulluar, gjë që shkaktoi reagime dhe shqetësime në publik për abuzimin dhe krimin.

Ministri i Shëndetësisë Somsak Terepsutin tha në qershor se ministria e tij kreu një sondazh dhe se mbi 80 përqind e të anketuarve mbështesin ndalimin./abcnews.alSkip to toolbar