Padia ndaj Dvoranit, në dorën e SPAK. Tirana shpall moskompetencën

AKTUALITET


Padia penale që presidenti Ilir Meta depozitoi kundër kreut të Këshillit të Emërimeve në Drejtësi, Ardian Dvorani do të hetohet nga SPAK, kjo për faktin se prokuroria e Tiranës ka shpallur moskompetencë me argumentin se Dvorani është zyrtar i lartë. Moskompetenca është shpallur nga prokurori i Tiranës Alket Mersini. Pas këtij vendimi çështja i kalon SPAK-ut e cila do të hetojë nëse Dvorani ka shkelur ose jo ligjin për emërimet e anëtarëve në Gjykatës Kushtetuese, sikurse pretendon presidenti Meta.

Ky i fundit e depozitoi padinë për Dvoranin në 3 prokurori të ndryshme në mënyrë që të sigurohej se çështja do të pranohej. Fillimisht prokuroria për Krimet e Rënda shpalli menjëherë moskompetencë dhe çështjen ia kaloi Prokurorisë së Tiranës. Më pas dosja u shqyrtua nga ish kryeprokurorja Arta Marku e cila ia kaloi dosjen Prokurorisë së Tiranës.


Para se të merrte vendimin nëse do ta pranonte ose jo padinë, prokurori i çështjes Alket Mersini thirri për të dëshmuar në prokurori personazhet kyç, presidentin Ilir Meta, kreun e KED-së, Ardian Dvorani, Avokaten e Popullit si dhe anëtarët e KED-së, për të zbuluar nëse vendimi për emërimin e Arta Vorpsit si anëtare të Gjykatës Kushtetuese ishte një vendim kolegjial i KED-së apo një vendim i marrë personalisht nga Dvorani, sikurse akuzon Meta.

Por në përfundim Alket Mersini vendosi të shpallë moskompetencë për këtë çështje. Tani dosja do të kalojë në dorën e SPAK, Prokuroria e Posaçme për Antikorrupsionin dhe Krimin e Organizuar në nivelin e zyrtarëve të Lartë. Pikërisht SPAK do të vendosë nëse do ta pranojë ose jo padinë penale të Metës ndaj Dvoranit.

Nëse e pranon atëherë Dvorani s’mund të jetë më anëtar i KED-së, (pasi sipas ligjit anëtarët që ndiqen penalisht nuk mund ta mbajnë këtë post) duke e futur në ngërç këtë institucion pasi ai është i vetmi anëtar i Gjykatës së Lartë që mund të përfaqësohet në këtë institucion. Por ndryshe mendon Meta, i cili shpjegoi pak kohë më herët se KED nuk futet në ngërç, pasi KED mund të drejtohet nga anëtarja më e vjetër e Gjykatës Kushtetuese, që aktualisht është Vitore Tusha. Kjo e fundit ka treguar se mbështet aktet e Presidentit Meta, pasi vendosi të njohë si anëtare të Gjykatës Kushtetuese Marsida Xhaferllarin, të dekretuarën e Metës dhe jo Arta Vorpsin të zgjedhurën e KED-së.

Gjithsesi çështja pritet të sqarohet nga SPAK.  
Skip to toolbar