Qeveria amerikane lëshon alarm për sulmin kibernetik

BOTAQeveria amerikane ka bërë paralajmërime për sulme të mëdha kibernetike, të cilat mund të kenë shënjestruar serverët e kompanisë Microsoft, dhe të cilat kanë qenë të lidhura me Kinën.

Agjencia për Siguri të Kibernetikës dhe Infrastrukturës ka nisur një njoftim urgjent më 6 mars, duke iu bërë thirrje kompanive dhe agjencive qeveritare që të instalojnë përditësime të rëndësishme softuerike.
Ky njoftim ka ardhur disa orë pasi zëdhënësja e Shtëpisë së Bardhë Jen Psaki, e ka konsideruar hakerimin “kërcënim aktiv”. “Secili që ka këta serverë – qeveria, sektori privat, akademia – duhet të forcojë sigurinë”, u ka thënë ajo gazetarëve.


Më herët, Këshilltari për Siguri Kombëtare i Shtëpisë së Bardhë Jake Sullivan, ka thënë se qeveria është duke vëzhguar raportimet se disa institute amerikane janë prekur nga hakerimi, ashtu sikurse disa “subjekte industriale të mbrojtjes”. Gjatë kësaj jave, Microsoft ka lëshuar një deklaratë, duke treguar publikisht për rrezikun dhe ka thënë se hakerët me bazë në Kinë, janë mbrapa sulmit.

Alarmet për hakerim të madh të infrastrukturës kibernetike amerikane vijnë disa muaj pasi Qeveria amerikane ka identifikuar një hakerim të pashembullt në agjencitë qeveritare në Shtetet e Bashkuara.
Hakerimi njihet si Sulmi SolarWinds, për shkak të softuerëve që janë përdorur nga hakerët për të fituar qasje në sistemet kompjuterike. Për këtë sulm janë fajësuar agjencitë ruse të inteligjencës, derisa administrata e presidentit amerikan Joe Biden ka dhënë shenja se është duke u përgatitur për një përgjigje të fuqishme kundër Rusisë.