Rama flet për Mini-shengenin në BERZH: Më parë s’ishim ulur kurrë në tavolinë

AKTUALITET


Kryeministri Edi Rama ndodhet në Londër, në samitin e BERZH mbi investimet 2020, të Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim, në Ballkanin Perëndimor.


Në fjalën e tij para të pranishmëve, kreu i qeverisë ka falenderuar edhe njëherë të gjithë donatorët nga Konferenca e 17 shkurtit, për të theksuar më pas edhe grantet e dhëna për rindërtimin pas tërmetit nga vendet e rajonit.

Më tej, Rama i ka mëshuar faktit se liderët e Ballkanit Perëndimor po ecin para dhe po bashkëpunojnë me njëri-tjetrin ashtu siç nuk kishte ndodhur para vitit 2014.

“Së pari më lini t’ju shpreh mirënjohjen nga zemra, për këtë nismë dhe këtë rrugëtim gjatë këtyre viteve. Jam këty për të dëshmuar se ga momenti i arë ka qenë kaq e dobishme dhe rigjallëruese, çdo vit. Dua të them se nga një anë procesi i Berlinit i nisur nga Merkel, kur BERZH nisi këtë nismë kanë qenë në një farë mënyrë ngushëllimi ynë, pasi duke qenë se për integrimin në BE jemi përballur me zhgënjime, në këtë rrugëtim kemi gjetur mjaft lehtësim dhe shumë mbështetje dhe kemi mundur të bëjmë gjëra konkrete. Kroacia është agjenti ynë në Bruksel dhe në të njëjtën kohë është edhe përkthyesi i Brukselit në rajon. Është më e lehtë të përkthesh Bruskesin tek ne, sesa të na përkthejë Bruskeli tek ne. Je dipolomat me përvojë, kështu që paç fat me këtë. Do doja të falenderoja nga thellësia e zemrës për konferencën e donatorëve, miqtë nga rajoni, të gjitha ato vende na ka dhënë një shembull të shkëlqyer të solidaridetit të asaj se çfarë është fryma e rajonit. Mos harroni se deri në 2014, nuk ishim ulur kurrë në një takim të gjithë së bashku, për të ulur pa armë dhe pa urretje, pa gjakderdhje dhe për të ulur për të folur për të ardhmen. Tani na duhet të ecim përpara dhe ta shndërrojmë paqen në një insturment begatimi nuk është e lehtë, sepse është e shkuara. Kemi ende probleme të mëdha që duhen zgjidhur, ne po punojmë së bashku dhe po ecim përpara, që të jetë ndryshe nga ajo që trashëguam brez pas brezit. Kjo mendoj se është shumë e rëndësishme. Kjo nuk ka të bëjë vetëm me paqe, por për të ardhmen e popujve tane. Kjo është arsye , dhe më duhet të bëj dakord me Anën, që shpiki “Mini Shengen”, nuk është mini, ne jemi mesatarisht nga më të gjatët në rajon, Është rajonale, një hapësirë e përbashkët rajonale, që referohet Sehngenit, për të kuptuar për çfarë bëhet fjalë për 4 liritë e Europës”, tha Rama.