Raporti i OSBE, PS: Vlerësimi më pozitiv i dhënë ndonjëherë për zgjedhjet

Më të funditSekretari Organizativi  PS, Arben Pëllumbi ka mbajtur një deklaratë për shtyp për të komentar raportin final të OSBE të cilin e cilëson si më pozitivin e dhënë ndonjëherë për zgjedhjet në Shqipëri.

Sipas Pëllumbit, qartë dhe pa asnjë ekuivok merita u takon qytetarëve për vlerësimin pozitiv të OSBE për zgjedhjet.


Ai thotë se PS tashmë është gati për të adresuar çdo rekomandim që nuk është adresuar ended he që propozohet nga OSBE. Pëllumbi shton se PS gjithashtu është gati të bashkëpunojë me OSBE dhe aktorët politikë në vend.

‘’Në zgjedhjet e 25 prillit, zgjedhësit patën mundësi të zgjedhin mes kandidatëve. Në kushtet e një kuadri ligjor.

Pas një marrëveshje, pas ngërçit politik, atkorët politikë patën besim të mjaftueshëm për të marrë pjesë në zgjedhje. KQZ er riformatuar iu përkushtua organizimit të zgjedhjeve.

Është qartë dhe ap asnjë ekuivok, vlerësimi pozitiv i dhënë ndonjëherë për zgjedhjet në Shqipëri nga ODIHR. Merita u takon qytetarëve që ushtruan të drejtën e votës.

Më lejoni të citoj disa argumenta në mbështetje të konstatimit. Sa i përket zgjedhjeve, përshkruhet pozitivisht puna e KQZ së re, zgjedhjet parlamentare u organizuar mirë nga administrate zgjedhoer.

KQZ u ërball me detyrime të reja të zgjeruara. Pavarësisht vonesave, miratimi i rregulloreve, trajtimin e stafit, KQZ ia arriti të përmbushë si duhet detyrimet e saj, operoi me transparencë seanca të hapura për aktorët.

Administrimi zgjedhor në të gjitha nivelet gëzoi vlerësimin e aktorëve. Si KAS, ashtu dhe Kolegji Zgjedhor shqyrtuan mosmarrëveshjet zgjedhore.

Sa i përket përdorimit të teknologjisë, misioni shprehet se në përputhje me praktikat më të mira, KQZ pilotoi teknologji të reja votimi.

U theksua liria themelore, se ne këto zgjedhje në dallim nga zgjedhjet e tjera hetimet filluan zyrtarisht në shumë raste. Pretendimet nuk u kufizuan në vetëm një subjekt politik.

Së pesti, në mënyrë të veçantë janë rekomandimete OSBE/ODIHR në vendin tonë. Angazhimi ynë si forca mëe e madhe politike është adresimi i rekomandimeve. Një numër të rekomandimeve të OSBE dhe Komisionet u adresuan, të tjera mbetën të paadresuar.

Dëshirojmë të shprehim gatishmërinë tonë me OSBE dhe për të vijuar përpjekjet me aktorët në vend për të adresuar rekomandimet në frymë e letër.

Në përfundim, falenderojmë OSBE për profesionalizmin dhe angazhimin në përmirësimin e zgjedhjeve në Shqipëri. ‘’- tha Pëllumbi.