Republikanët rimarrin Dhomën e Përfaqësuesve me diferencë të ngushtë nga demokratët

BOTA


Republikanët kanë siguruar 218 vendet e nevojshme për një shumicë në dhomën e ulët të Kongresit një javë pas zgjedhjeve të mesmandatit, sipas projeksioneve të partnerit amerikan të BBC-së CBS News.

Ndërsa diferenca e partisë në Dhomën e Përfaqësuesve është e pakët, mjafton që të pengojë axhendën e Presidentit Joe Biden për dy vitet e ardhshme.


Por demokratët do të mbajnë kontrollin e Senatit kur Kongresi i ri të mblidhet në janar.

Republikanët, të cilët kishin shpresuar të rifitonin kontrollin e të dy dhomave, i nënshtruan pritshmëritë në zgjedhjet afatmesme të javës së kaluar.

Por ata fituan vendin që u nevojitej për shumicën e tyre në Dhomën e Përfaqësuesve të mërkurën, kur distrikti i 27-të i Kalifornisë shkoi te i zgjedhuri në detyrë aktual Mike Garcia.

Partia Republikane tani parashikohet të fitojë 218-223 vende në Dhomën e Përfaqësuesve prej 435 vendesh, sipas CBS.

Por me votat në ende të panumëruara në disa vende, shumica e tyre mund të mos jetë e qartë për ditë apo edhe javë.

Kevin Mçarthy, i cili u zgjodh nga republikanët për të qenë kandidati i tyre për të zëvendësuar demokraten Nancy Pelosi si kryetaren e ardhshme të Dhomës, festoi se ka “përmbysur zyrtarisht” dhomën.

“Amerikanët janë gati për një drejtim të ri dhe republikanët e Dhomës së Përfaqësuesve janë gati të japin rezultat”, shkroi kongresmeni nga Kalifornia të mërkurën mbrëma.

Për t’u zgjedhur Kryetar, udhëheqësi i pakicës republikane në Dhomën e Përfaqësuesve duhet të fitojë mbështetjen e shumicës nga 435 anëtarët e Dhomës së plotë.
Skip to toolbar