Rrjedhja e dokumenteve sekrete të SHBA, zbulon ‘puçin e kupolës ushtarake’ ndaj Putin

BOTA


Shëndeti i presidentit rus Vladimir Putin ka qenë subjekt i spekulimeve në periudha të ndryshme që nga fillimi i pushtimit të Ukrainës. Përkundër faktit se Ukraina dhe shërbime të ndryshme të inteligjencës perëndimore treguan për një sëmundje të mundshme, CIA siguroi korrikun e kaluar se presidenti “është shumë i shëndetshëm”.

Megjithatë, kjo çështje është kthyer sërish në fokus pas dokumenteve të zbuluara nga Pentagoni ditë më parë. Sipas raporteve të tilla si ‘Independent’ dhe ‘Daily Mail’, gazetat e lartpërmendura zbulojnë një bojkot të supozuar të Putinit, nga udhëheqja ushtarake ruse, e cila do të udhëhiqej nga sekretari i Këshillit të Sigurisë Kombëtare Ruse, Nikolay Patrushev dhe shefi i gjeneralit rus. Stafi, Valery Gerasimov. Një “sabotim” që do të ishte kryer gjatë kohës që presidenti rus po kalonte trajtimin me kimioterapi.


Më 17 shkurt mësohet për një komplot të supozuar rus për të ‘nisur’ një të ashtuquajtur ‘operacion special ushtarak’, me sa duket në një përpjekje për të sabotuar presidentin rus Vladimir Putin. Sipas atij që mori informacionin nga një burim i paidentifikuar rus, me akses tek zyrtarët e Kremlinit, Rusia planifikoi të devijonte burimet nga Taganrog (Rusi) në Mariupol (Ukrainë) dhe të përqendronte vëmendjen e saj në frontin jugor. Sipas këtij burimi (i hequr), plani për “ofensivë” dyshohet se ishte një strategji e hartuar nga Nikolay Patrushev dhe Valery Gerasimov, për të sabotuar me sa duket Putinin”.

Gjithmonë sipas informacioneve të zbuluara në këto dokumente, ishte Gerasimov ai që i kërkoi Putinit të anulonte planin e planifikuar, sepse, sipas këndvështrimit të tij, aftësitë e Forcave të Armatosura të Ukrainës “ishin superiore” se ato të ushtrisë ruse. ‘Daily Mail’ pohoi se dokumentet ia atribuojnë origjinën e thashethemeve një zyrtari ukrainas, i cili ka burimin e tij brenda Kremlinit.
Skip to toolbar