SHBA/ Gjykata e Lartë lejon për momentin abortet emergjente në Idaho

BOTA


Gjykata e Lartë e SHBA-së vendosi të enjten që të lejojë kryerjen e abortit urgjent në Idaho. Kur shëndeti i një pacienteje është në rrezik serioz, spitalet në shtetin amerikan, për momentin, lejohen të kryejnë aborte urgjente.

Idaho ishte ndër 14 shtetet që e shpallën të jashtëligjshëm abortin në të gjitha fazat e shtatzënisë me përjashtime tepër të kufizuara.

Megjithëse shumë shtete lejojnë mjekët të kryejnë një abort urgjent kur jeta ose shëndeti i një gruaje është në rrezik, Idaho lejoi mjekët të ndërhynin vetëm kur një grua ishte në prag të vdekjes.

Administrata e presidentit Joe Biden e paditi Idahon për këtë çështje.

Ketanji Brown Jackson, një gjyqtar në gjykatën më të lartë të SHBA, tha: “Vendimi i sotëm nuk është një fitore për pacientet shtatzëna në Idaho. Është vonesë. Ndërsa kjo gjykatë është e lodhur dhe vendi pret, shtatzënat që përjetojnë kushte urgjente mjekësore mbeten në një pozitë të pasigurt, pasi mjekët e tyre mbahen në errësirë për atë që kërkon ligji”./abcnews.alSkip to toolbar