SHBA/ Gjykata e Lartë rrëzon padinë për të kufizuar aksesin në pilulat e abortit

BOTA


Gjykata e Lartë e SHBA ka hedhur poshtë përpjekjen për të kufizuar aksesin në pilulën mifepristone për abortin. Gjyqtarët vendosën që paditësit, një grup mjekësh dhe aktivistësh kundër abortit, nuk kishin të drejtë ligjore për të bërë padi.

Vendimi, i ardhur dy vjet pasi gjykata shfuqizoi garancinë mbarëkombëtare për një abort, është një fitore e madhe për aktivistët pro-zgjedhjes.

Mifepristoni është një nga dy medikamentet e përdorura në një abort medikamentoz, tani metoda më e zakonshme e ndërprerjes së shtatzënive në SHBA.

Paditësit, të njohur si Aleanca për Mjekësinë Hipokratike, kishin argumentuar se miratimi federal për ilaçin e përdorur zakonisht duhet të tërhiqej.

Gjykata hodhi poshtë garancinë mbarëkombëtare, të njohur si Roe v Wade, në vitin 2022. Që atëherë, 21 shtete kanë vepruar për të kufizuar abortin më herët gjatë shtatzënisë sesa standardi i vendosur. 17 prej tyre e kanë ndaluar procedurën në 6 javë ose më herët.

Regjimi me dy barna u miratua për përdorim deri në 10 javë të shtatzënisë nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) në vitin 2000. Pacientit i jepet fillimisht mifepristone për të nxitur një abort dhe më pas misoprostol për të pastruar mitrën.

Që nga viti 2016, FDA ka lehtësuar aksesin në ilaç dhe ka lejuar mjekët të mbajnë takime virtuale me pacientët dhe që recetat të dërgohen me postë. Gjatë dy dekadave të përdorimit, FDA, Kolegji Amerikan i Obstetrikës dhe Gjinekologëve (ACOG) dhe organizata të tjera të zakonshme mjekësore kanë pohuar se si mifepristoni ashtu edhe misoprostol janë të sigurt për përdorim.

Studimet amerikane thonë se aborti me ilaçe është rreth 95% efektiv në përfundimin e shtatzënisë dhe kërkon ndjekje të mëtejshme mjekësore në më pak se 1% të rasteve./abcnews.alSkip to toolbar