Shell konfirmon rezervat e larta të naftës në Shpirag-4

AKTUALITET


Kompania amerikane Shell ka arritur të zbulojë rezerva të mëdha nafte dhe gazi në Shqipëri, përkatësisht në pusin Shpirag-4. Shell vlerëson se pusi ka një potencial të madh të prurjeve të natës që do të çojë në rritje të investimeve të kompanisë në Shqipëri.

“Zbulimi i Shpiragut për Shell është i pari në tokë në një brez tektonik të rrudhosur dhe të mbihypur në Shqipëri (struktura gjeologjike ku gjendet rezervuari i hidrokarbureve). Ne jemi të gjithë të kënaqur që këto testime të para kanë konfirmuar potencialin e këtij zbulimi dhe presim të rrisim biznesin tonë në Shqipëri.” tha Marc Gerrits, Zëvendës Presidenti Ekzekutiv i Shell për Eksplorimin.


Rezervat e posit u zbuluan pas një testimi disa ditor dhe prurjet e tij pritet të furnizojnë disa mijëra fuci nafte në ditë.

Zbulimi i Shqipragut, në një rezervuar karbonatik të frakturuar, është në një strukturë gjeologjike të njëjtë me fushat e mëdha të Val D’Agrit dhe Tempa Rossas në Itali, ku Shell ka një pozicion të rëndësishëm jo-operues.

Hapi tjetër në programin vlerësues është kryerja e një testimit vlerësues të gjatë në pusin Shpirag-4, pasuar nga shpimi vlerësues në pusin Shpirag-3. Paralelisht Shell planifikon të kryejë shpime pusesh të tjerë vlerësues brenda blloqeve që ka të drejta për të testuar potencialin e tyre.
Skip to toolbar