Soreca, Metës: Reforma në Drejtësi, e pakthyeshme

Më të fundit


Ndryshe nga sa tha presidenti Meta dy ditë më parë, Ambasadori i BE-së në Tiranë, Luigi Soreca është shprehur sot se Reforma në Drejtësi në Shqipëri është bërë në përputhje me Kushtetutën dhe po jep rezultatet e para. Ai ka thënë se kjo reformë ka hyrë në një rrugë të pakthyeshme dhe që duhet të mbështetet nga të gjithë politikanët. Soreca gjithashtu u shpreh sot në Konferencën për  Monitorimin e Integritetit Gjyqësor se shumica e shqiptarëve janë pro reformës dhe presin rezultate konkrete prej saj.

“Reforma në drejtësi i ka dhënë një shtysë të re pjesëmarrjes së shoqërisë civile që jo vetëm monitoron sistemin, po janë aktorë të vetë sistemit. Ibrahimi dhe Llagami janë shembulli kryesorë, psai janë në krye të dy këshillave. Kjo reforma ka bërë një ndryshim të madh për sistemin e drejtësisë. Mesazhi im kyc sot është që t’u inkurajoj që të jeni pjesë aktive e sistemit të drejtësisë, është i juaji dhe përgjegjësia juaj për ta përforcuar. Dje në rastin e përvjetorit të vdekjes së Falcone-s citova një mesazh të të tij ‘një botë më e mirë nuk është thjeshtë ëndërr, por përgjegjësia e të gjithë neve’. BE-ja është partneri juaj kryesor dhe si BE bëjmë të pamundurën që të keni të gjitha burimet e mjaftueshme financiare. Ne do të vijojmë që të japin mbështetjen tonë si partneritet në sistemin e drejtësisë. Kjo do të jetë një fushë kyce për mbështetjen tonë duke  menduar krerët 23 dhe 24 për integrimin. Shoqëria Civile është pjesë kyce e imunitetit të trupës gjyqësore. Sistemi do të duhet që të mbrohet, kjo punë na përket të gjithëve ne.


Çdo qytetar të refuzojë që të japë apo marrë ryshfet. Shumica e shqiptarëve janë për reformën dhe duan të shihin rezultatet. Është arritur një përparim i madh përsa i përket integritetit si në vlerësimin e prokurorëve dhe gjyqtarëve. Reforma e drejtësisë është zbatuar në përputhshmëri të plotë me Kushtetutën dhe legjislacionin, reforma po ecën përpara dhe është e pakthyeshme, të gjitha institucionet shqiptare duhet ta mbështesin atë. KE do të publikojë pas pak ditësh raportin e progresit, do të shikojmë atë që është bërë dhe atë që duhet bërë. Do të shikojmë edhe tranzicionin. Ne nuk duhet të harrojmë çmimin dhe koston që paguhet dhe do të kishim paguar pa këtë reformë. Reforma në drejtësi dhe integrimi është përparësi për çdo politikan, arsyeja për t’u bashkuar dhe jo për t’u ndarë” tha ambasadori i BE-së, Soreca.

Dy ditë më parë Presidenti Ilir Meta kritikoi misionin e BE-së, Euralius që është marrë me hartimin e reformës në drejtësi duke thënë se kjo reformë nuk është europiane dhe nuk është as e suksesshme.
Skip to toolbar