Studimi: Një e treta e amerikanëve nuk e dinë se eklipsi diellor mund të dëmtojë sytë

BOTA


Gati një e treta e amerikanëve nuk e dinë se shikimi i një eklipsi diellor pa mbrojtjen e duhur të syve mund të shkaktojë dëme të përhershme, sipas një sondazhi të ri të publikuar të martën.

Sondazhi i 1006 njerëzve, i kryer nga Qendra Mjekësore Wexner e Universitetit Shtetëror të Ohajos, pyeti amerikanët për njohuritë e tyre për rreziqet shëndetësore që mund të dalin nga fenomeni qiellor i së hënës.


“Eklipsi i plotë diellor është një ngjarje shumë e pritur dhe ndërsa ka shumë emocione, historikisht ka pasur gjithashtu keqkuptime rreth rreziqeve të mundshme shëndetësore,” tha Dr. Nicole McAllister, një mjeke në Ohio State.

Në kryerjen e sondazhit, “Ne donim të krijonim ndërgjegjësim në mënyrë që të inkurajojmë njerëzit të marrin masat e duhura për të mbrojtur veten,” tha McAllister.

Ndërsa shikoni një eklips, mbrojtja e duhur e syve është parësore, thonë mjekët. Ata rekomandojnë mbajtjen e syzeve të specializuara të eklipsit që përputhen me standardin ndërkombëtar ISO 12312-2. Këto syze mund të blihen në internet, në dyqanet lokale, në muzetë e shkencës ose përmes organizatës mbrojtëse të Parandalimit të Verbërisë .

Filtri diellor në këto syze neutralizon rrezet e diellit, kështu që nuk është aq intensive në sy, tha Dr. Rajeev Ramchandran, një profesor i asociuar i oftalmologjisë.

“Është vërtet e rëndësishme që t’i vendosni këto syze përpara se të shikoni diellin, ose të mos shikoni fare diellin,” theksoi Ramchandran./abcnews.al
Skip to toolbar