“Të nderuar që kemi botuar veprën e tij”, botuesit e huaj çmojnë Ismail Kadarenë

AKTUALITET


Ndarja nga jeta e gjeniut të letrave shqipe Ismail Kadare ka qenë një lajm i trishtë për të gjithë shqiptarët ditën e djeshme.

Lidhur me këtë lajm kanë reaguar edhe figurat e njohura të politikës, miq dhe kolegë, bashkëpunëtor të shkrimtarit etj. Për ndarjen nga jeta të Kadaresë kanë shkruar edhe mediat e huaja.

Përkthyesi i veprave të Ismail Kadare, John Hodgson dhe shtëpia botuese Harvill Secker kanë reaguar për humbjen e jetës së personalitetit të shquar të letrave shqipe.

Jemi të pikëlluar kur dëgjojmë për vdekjen e autorit tonë Ismail Kadare”, tha Harvill Secker. “I lindur në vitin 1936 në qytetin malor të Gjirokastrës, Kadare ishte shkrimtari më i njohur i vendit.

Përkthimet e romaneve të tij janë shfaqur në më shumë se 40 vende dhe ai u nderua me çmimin inaugurues Man Booker International në 2005, Çmimin Jerusalem në 2015, Çmimin Park Kyong-ni në 2019 dhe Çmimin Neustadt në 2020.

Harvill Secker tha: “Një romancier, poet, eseist, skenarist dhe dramaturg, që nga shfaqja e Gjeneralit të Ushtrisë së Vdekur [Harvill Secker] në vitin 1963 Kadare krijoi vepra që përbënin një panoramë të historisë shqiptare të lidhur nga një meditim i vazhdueshëm mbi natyra dhe pasojat njerëzore të diktaturës.

Librat e tij të hershëm e sollën atë në konflikt të shpeshtë me autoritetet shqiptare dhe në vitin 1990 ai kërkoi azil politik në Francë, në vitet e mëvonshme duke e ndarë kohën e tij mes Parisit dhe Tiranës.

Drejtoresha e botimeve të Harvill Secker, Liz Foley, tha për autorin 88-vjeçar: “Ne kemi qenë të nderuar të botojmë veprën e Ismail Kadaresë – së fundmi me romanin e tij tërheqës për marrëdhëniet midis shkrimtarëve dhe tiranisë, ‘Telefonata e një diktatori’, përkthyer nga John Hodgson. Një gjigant i letërsisë ndërkombëtare, shumë prej veprave të tij tashmë konsiderohen klasike dhe do të vazhdojnë të lexohen në të ardhmen.

Shtëpia botuese Canongate tha: “Kadare ishte fituesi inaugurues i Çmimit Ndërkombëtar Booker midis shumë lavdërimeve të tjera dhe vepra e tij është dëshmi e shkëlqimit dhe hollësisë së tij të mendimit.

Ai ishte një nga shkrimtarët më të mëdhenj të epokës sonë dhe ne nuk kemi dyshim se librat e tij do të jetojnë për një kohë shumë të gjatë.Skip to toolbar