Të premten, debati i parë presidencial Biden-Trump

BOTA


Përballja në Atlanta mes Joe Biden dhe Donald Trump të enjten në mbrëmje pritet të jetë debati presidencial më fatal në historinë e SHBA-së.

Për herë të parë, një president në detyrë dhe një ish-president do të flasin para miliona shikuesve, në një takim që do të zhvillohet shumë më herët se normalja, madje edhe para konventave të partisë. 


Përballja e organizuar nga CNN është momenti më i rëndësishëm deri më tani në një zgjedhje të qetë dhe është shansi më i mirë i Biden për të rifituar rizgjedhjen, të cilën ai është në rrezik të thellë ta humbasë, ndërsa përpiqet të bindë votuesit.

Natyra e rëndësishme e këtij debati mund të kuptohet plotësisht vetëm në sfondin e politikës së paprecedentë të kohës.

Që kur Senatori John F. Kennedy dhe Zëvendës Presidenti Richard Nixon organizuan debatin e parë televiziv në fushatën e vitit 1960, ka pasur zgjedhje shumë të ngushta që e kanë vendosur vendin në një kurs krejtësisht të ndryshëm.

Por në 2024, situata është më e vështirë se kurrë për shkak të përpjekjes së Trump për të penguar transferimin paqësor të pushtetit bazuar në pretendimet e rreme për mashtrim në zgjedhjet e 2020 dhe premtimin e tij për hakmarrje personale nëse ai fiton në nëntor.

Sikur senatori John Kerry të kishte mundur Presidentin Xhorxh W. Bush në vitin 2004 ose ish-guvernatori i Masachusetts Mitt Romney të kishte fituar një mandat në 2012, do të kishte pasur ndryshime të rëndësishme politike. Por karakteri i republikës dhe qëndrimi i saj global nuk do të kishin ndryshuar rrënjësisht.

Kjo garanci nuk mund të zbatohet me asnjë besim në zgjedhjet aktuale. Impulsi i njeriut të fortë të Trump, i mishëruar nga pretendimi i tij para Gjykatës së Lartë se presidentët kanë pushtet pothuajse të pakufishëm, si dhe një plan për politika të reja të vijës së ashpër mbi emigracionin, ekonominë dhe politikën e jashtme do të thotë se një mandat i dytë mund të sjellë përçarje masive.

Demokratët janë të dëshpëruar që 81-vjeçari Biden të shfaqë një shfaqje vitaliteti dhe mprehtësie mes shqetësimeve për moshën e tij. Përgjegjësia më e madhe e 78-vjeçarit Trump mund të jetë ai vetë dhe mundësia e një performance që mund të vërtetojë paralajmërimet e Biden se ai është shumë “i paprekur” për të qenë president.

Biden pritet të godasë Trump për abortin, një nga fushat e pakta politike ku ai tejkalon ish-presidentin dhe admirimin e tij ndaj diktatorëve të huaj. Trump tashmë po sinjalizon se do ta portretizojë Amerikën e Bidenit në terma distopikë, të rrethuar nga emigracioni i pakontrolluar, krimi i shfrenuar dhe problemet ekonomike. Aspekti më i jashtëzakonshëm i debatit është se ai zhvillohet më pak se një muaj pasi Trump u dënua në një çështje kriminale. Biden e ka theksuar tashmë vendimin e fajësisë në ngjarjet e fushatës.

Të dy kandidatët po përballen me presion ekstrem. Të dy burrat do të shpresojnë të shmangin gafat gjatë debatit që shpesh janë bërë virale dhe kanë dominuar mbulimin kritik mediatik.

Debatet presidenciale nuk vendosin gjithmonë se kush fiton në nëntor. Por tensioni rreth debatit të parë të këtij viti në qershor, dhe jo në shtator apo tetor si zakonisht, është i dukshëm.

“Sa më afër zgjedhjet, aq më e madhe është mundësia që një debat të mund të ndikojë në to,” tha Aaron Kall, drejtor i debatit në Universitetin e Miçiganit, i cili ka kryer një studim të thelluar të çdo debati presidencial.

“Shumë herë këto gabime riafirmojnë një karikaturë të një prej kandidatëve të veçantë që ekzistonte përpara se të ndodhte.”

As Trump dhe as Biden nuk kanë debatuar që nga përplasja e tyre përfundimtare në fushatën e 2020 të ndërprerë nga pandemia. Dhe përgatitja e tyre për një nga netët më të rëndësishme të jetës së tyre ka pasqyruar karakterin dhe personalitetet e tyre politike.

Presidenti ka qenë jashtë vëmendjes për ditë të tëra, duke hartuar strategji se si të trajtojë armikun më sfidues të debatit në histori. Ish-presidenti i urren debatet me konotacione talljeje dhe përkundrazi është përmirësuar në mitingje dhe ngjarje, duke i besuar instinkteve dhe intuitës së tij.

Biden nga ana tjetër argumenton se Trump është një kriminel që nuk mund të kthehet në Shtëpinë e Bardhë. Ekipi i debatit të Biden-it udhëhiqet nga ish-shefi i stafit të Shtëpisë së Bardhë, Ron Klain, i cili ka përgatitur demokratët për debate presidenciale për një brez.

Një nga mantrat e Klain është “ndërsa mund të humbësh një debat në çdo kohë, mund ta fitosh atë vetëm në 30 minutat e para”. Ekipi i Biden ka qenë i vëmendshëm mbi intervistat dhe fjalimet e fundit publike të Trump. Presidenti do të jetë gati për cilindo version të Trump.

Presidentët shpesh janë të ashpër në debatet e para presidenciale, pasi nuk janë mësuar që dikush të hyjë në garë dhe t’i kundërshtojë ato. Por avantazhi i Trump në këtë pikë mund të komprometohet pasi ai refuzoi të debatonte me ndonjë nga rivalët e tij primar GOP këtë vit.

Megjithatë, stili i tij agresiv i debatit nuk është shumë i ndryshëm nga qëndrimi luftarak dhe i mprehtë që ai shfaq në shumicën e ngjarjeve publike. Në një memo të re të mërkurën, fushata e Trump sinjalizoi se ish-presidenti do të sulmonte Biden për imigracionin dhe ekonominë.

As Trump dhe as Biden deri më tani nuk e kanë përmbushur këtë qëllim. E enjtja është shansi më i mirë për ta bërë këtë.
Skip to toolbar