Vasili publikon videon e Ramës në 2006, por pse situata sot është ndryshe dhe zgjedhjet nuk shtyhen

AKTUALITET


Në një konferencë për shtyp, ish deputeti i LSI-së, Petrit Vasili publikoi një video të kryeministrit Rama në vitin 2006 kur kërkonte shtyrjen e zgjedhjeve vendore të 20 janarit 2007.

Në video Rama shfaqet duke deklaruar se: “Kushtetuta nuk është tabu. Është një qenie e gjallë, mund të ndryshojë kur palët bien dakord”.


Referuar kësaj deklarate Petrit Vasili u shpreh në konferencën e së shtunës se në 2019 Rama nuk i shtyn zgjedhjet sepse nuk do zgjedhje.

“Rama nuk do të bëjë zgjedhje. Modelin e PS që nuk bën zgjedhje do t’ua imponojë shqiptarëve. Ai ka vetëm një synim. Kërkon që në Shqipëri të ketë monizëm. Të ketë votime, por jo zgjedhje”, u shpreh Vasili.

Por pse situata nuk është e ngjashme me vitin 2007 dhe pse sot nuk mund të shtyhen zgjedhjet.

Zgjedhjet për organet e qeverisjes vendore të vitit 2007 u shtynë me afro një muaj nga 20 janari

2007, data e dekretuar fillimisht nga Presidenti i Republikës, Alfred Moisiu. Pas një periudhe të zgjatur të përplasjeve politike midis dy poleve kryesore politike, më në fund më 12 janar u gjet një zgjidhje politike e krizës, që mundësoi të nesërmen miratimin e ndryshimeve në Kushtetutë dhe Kodin Zgjedhor. Më 14 janar, Presidenti Moisiu rishpalli datën e zgjedhjeve për më 18 shkurt.

Në atë kohë nuk ishte e përcaktuar në Kushtetutë periudha zgjedhore. Më vonë me ndryshimet që u miratuan në Kushtetutë në Shqipëri u përcaktuan dy periudha të qarta zgjedhore. Kështu sipas Kodit Zgjedhor data e zgjedhjeve në Shqipëri është e përcaktuar në nenin 8 të tij. Pra zgjedhjet në Shqipëri mund të zhvillohen në dy periudha zgjedhore, konkretisht nga 15 marsi deri më 30 qershor ose nga 15 shtatori deri më 30 nëntor.

Pra në 2007 megjithëse u shtynë zgjedhje, çdo veprim ishte në përputhje me kushtetutën dhe nuk u shkel asnjë nen i saj. Ndërsa tani, në rast se shtyhen zgjedhjet përtej datës 30 qershor, jo vetëm shkelet kushtetuta por edhe të administrata vendore kthehet në kaos për shkak se të zgjedhurve vendor u përfundon mandati në gusht.

Petrit Vasili Konferencë për shtyp !

N/kryetari i LSI-së z. Petrit Vasili konferencë për shtyp nga selia e LSI-së

Gepostet von Lëvizja Socialiste për Integrim am Samstag, 1. Juni 2019Skip to toolbar