Zgjedhjet Europiane, në Britani dominojnë partitë pro “Brexit”

AKTUALITET


Partia e Brexit ishte fituesi i qartë i zgjedhjeve europiane në Britani, ndërsa partitë pro Europiane zunë vendin e dytë.

Partia Konservative dhe ajo Laburiste pësoi humbje të madhe, krahasuar me partinë Brextit që ishte parashikuar të merrte më pak se 10% të votave.


Lideri i Partisë Brexit, Nigel Farage tha se dy partitë e mëdha duhet të “marrin një mesazh të qartë nga ky rezultat”.

Kështu nga 64 vende, partia e zotit Farage fitoi 28 të tilla,  Lib Dems 15, Laburistët 10, të Gjelbrit 7, dhe Tories 3.

Britania e Madhe parashikohej që të dilte nga BE më 29 mars, por ky afat u tejkalua ndaj dhe pjesëmarrja e UK në zgjedhjet europiane u bë e detyrueshme.

Partia Brexit kryesoi rezultatet pothuajse në të gjitha rajohet e Anglisë, përveç Londrës.

Z. Farage tha nëse Britania e Madhe nuk do të largohet nga BE deri në afatin e fundit të 31 tetorit, këto rezultate do të përsëriten në zgjedhjet e përgjithshme.

“Asnjëherë më parë në politikën britanike nuk ka një parti e krijuar vetëm gjashtë më parë, të fitoi zgjedhjet në rang kombëtar”, shkroi ai në twitter.

Megjithatë, partitë Anti-Brexit, pra ata që me gjithë zemër janë në favor të një referendumi tjetër, së bashku morën rreth 40% të votave, krahasuar me 35% të votave që morën dy palët në favor të largimit nga BE pa një marrëveshje.
Skip to toolbar