Stoltenberg: Kundër FAKE NEWS nevojiten media të lira

Sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg në një konferencë për shtyp me kryeministrin maqedonas, Zoran Zaev ka folur edhe për lirinë e medias dhe rolin e saj në identifikimin e Fake News. Stoltenberg tha se gazetarët duhet të luftojnë kundër lajmeve të rreme duke u siguruar t’u përmbahen vlerave demokratike, sundimit të së drejtës dhe lirive të individit dhe medias pa u bërë pjesë e propagandës. Përgjigja më e mirë kundër Fake Neës është përhapja e fakteve dhe e të vërtetës tha Stoltenberg.

“Na nevojiten gazetarë të cilët do të besojnë në burimet e tyre, media të cilët do të kenë qëndrime të ndryshme për një temë të njëjtë dhe të cilat do të shkaktojnë debat të hapur. Duhet të përgjigjemi përmes mbrojtjes së rrjeteve tona, por një pjesë e reagimit është edhe përgjigjja ndaj informacioneve të rreme kur i shohim. Jam i bindur se përgjigjja më e mirë e lajmeve të rreme dhe propagandës është përhapja e fakteve dhe të vërtetës dhe në fund ato do të sundojnë.” – tha Stoltenberg

Stoltenberg theksoi edhe përparimin e Maqedonisë së Veriut në drejt të forcimit të demokracisë dhe debateve të hapur që qeveria po mundohet të krijojë më gazetarët.

”Maqedonia e Veriut tregoi se është e gatshme të tejkalojë vështirësitë serioze dhe tani ka një demokraci më të fuqishme. Keni zbatuar zgjedhje të lira dhe korrekte, keni debat të hapur me gazetarët të cilët parashtrojnë pyetje më të vështira ashtu edhe siç duhet të bëjnë gazetarët në një shoqëri të hapur.”

Ndërsa kryeministri Zaev tha se Maqedonia e Veriut si një vend anëtar i ardhshëm i NATO-s duhet të luftojë për sundimin e të drejtës dhe proceseve demokratike, pjesë e të cilave është edhe liria e medias.

Meta, thirrje gazetarëve në Ditën e Lirisë së Shtypit: Denonconi presionet

Shqipëria cilësohet si vend me liri të pjesshme të medias, situatë kjo që duhet të marrë fund, thotë Presidenti Ilir Meta. Në ditën botërore të Lirisë së Shtypit, presidenti i bën thirrje gazetarëve që të mos pranojnë shantazhet dhe presionet por t’i denoncojnë ato.

“Dita Ndërkombëtare e Lirisë së Shtypit e gjen sot Shqipërinë të renditur ndër vendet me liri të pjesshme të medias. Shqetësimet e thella të ngritura në raportet e fundit të “Freedom House” dhe “Reporterëve pa kufij”, për fatin e keq, vijojnë të hasin në vesh të shurdhët. Shtypi ynë sot, edhe sipas këtyre organizatave, është më pak i lirë dhe i pavarur, mediat goditen nga retorika agresive dhe kërcënuese, rastet e dhunës ndaj gazetarëve janë shpeshtuar dhe tentativat për të përdorur fondet publike për të kontrolluar lirinë e shprehjes janë alarmante.

Kjo situatë duhet të marrë fund! Media e lirë luan rol kyç për të garantuar llogaridhënien dhe mirëqeverisjen. Praktikat e mohimit të së drejtës së gazetarëve për të ndjekur drejtpërdrejt veprimtarinë e autoriteteve publike duhet të ndalen. Sepse çdo goditje ndaj institucionit të medias, është sulm ndaj demokracisë.

Të dashur gazetarë,

Duke ju uruar këtë ditë, ju ftoj pa humbur kohë të unifikoheni në qëndrime, larg autocensurës, të denonconi hapur dhunën, shantazhin e presionet, gjuhën e urrejtjes e frikësimit, por dhe kushtet e papërshtatshme të punës.

Ndryshimi është në dorën tuaj dhe fillon nga përhapja e informacionit të vërtetë, pa pritur më që lirinë e shprehjes t’ua servirë politika apo grupet e saj klienteliste.

Të dashur gazetarë që keni vendosur të mos tradhëtoni profesionin e misionin tuaj, jam pranë jush dhe sakrificave që bëni për të mbrojtur dinjitetin tuaj dhe fjalën e lirë!

Ju do triumfoni sepse shqiptarët s’mund të kthehen 30 vite pas për të ndjekur Zërin e Amerikës apo Deutsche Welle-n, që të kuptojnë se çfarë ndodh në atdheun e tyre”, shkruan Meta.

Dita Ndërkombëtare e Lirisë së Shtypit e gjen sot Shqipërinë të renditur ndër vendet me liri të pjesshme të medias….

Publiée par Ilir Meta sur Jeudi 2 mai 2019
Skip to toolbar