BE gati të ashpërsojë rregullat kundër pastrimit të parave

BOTA


Negociatorët nga Parlamenti Evropian dhe 27 vendet anëtare të BE-së ranë dakord sot për rregulla më të ashpra për të luftuar pastrimin e parave në Bashkimin Evropian.

“Marrëveshjet e kësaj jave janë një moment historik i rëndësishëm në luftën kundër parave të pista në BE”, tha komisioneri i Shërbimeve Financiare të BE-së Mairead McGuiness në një deklaratë pas marrëveshjes, në Strasburg.


Hetuesit financiarë do të kenë kompetenca të shtuara të inspektimit në rastet e dyshuara për pastrim parash dhe financimit të terrorizmit, si dhe një hapësirë më të gjerë për të pezulluar transaksionet dhe llogaritë e dyshimta.

Pagesat e mëdha në para duhet t’i nënshtrohen një kufiri në mbarë BE-në prej 10 000 euro (10 900 dollarë). Vendet individuale të BE-së mund të vendosin një kufi më të ulët. Rregulloret e ashpra harmonizojnë gjithashtu përgjegjësitë e bankave dhe institucioneve të tjera financiare për të përmbushur detyrimet kundër pastrimit të parave dhe përfshijnë sanksione më të rrepta.

Këto rregulla shtrihen në biznese të tjera si shërbimet e menaxhimit të aseteve, agjencitë e pasurive të paluajtshme dhe kazinotë.

Rregullat do të zbatohen gjithashtu për ofruesit e kriptomonedhave. Përfshihen gjithashtu tregtarët e mallrave luksoze si tregtarët e artit dhe argjendaritë.

Parlamenti Evropian dhe 27 shtete anëtare të BE-së duhet të miratojnë zyrtarisht rregulloret e reja. Sipas legjislaturës së BE-së, rregullat e reja do të zbatohen tre vjet pas hyrjes në fuqi.
Skip to toolbar