“Gjenocid në Gaza”, Kuba i bashkohet Afrikës së Jugut kundër Izraelit

BOTA


Kuba ka thënë se do t’i bashkohet një rasti të Afrikës së Jugut që akuzon Izraelin për kryerjen e gjenocidit kundër palestinezëve në Gaza. Ministria e Jashtme kubane tha në një deklaratë se masa ishte për të “ndaluar mizoritë kundër popullit palestinez si rezultat i përdorimit joproporcional dhe pa dallim të forcës nga Izraeli”.

Afrika e Jugut ngriti një rast në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (ICJ) në dhjetor të vitit të kaluar, duke argumentuar se Izraeli po shkel konventën e OKB-së për gjenocidin.


Izraeli e përshkroi padinë si një “shfrytëzim të neveritshëm dhe përçmues” të gjykatës. Më 26 janar, GJND-ja nuk bëri thirrje për një armëpushim në Gaza, por kërkoi që Izraeli të përpiqet të frenojë vdekjen dhe dëmet në rajon, në një vendim të përkohshëm që nuk përqendrohej në akuzat për gjenocid, por në vend të kësaj urdhëroi disa masa urgjente.

Në maj, gjykata urdhëroi Izraelin të ndalonte ofensivën e tij ushtarake në qytetin jugor të Gazës, Rafah, në përgjigje të një kërkese urgjente nga Afrika e Jugut.
Skip to toolbar