Holanda i kërkon Komisionit Europian të pezullojë vizat për shqiptarët

AKTUALITET


Përfaqësuesi i Përhershëm i Mbretërisë së Holandës në Bashkimin Europian, Robert de Groot, përmes një letre të gjatë dërguar Komisionit Europian, kërkon rishikimin e regjimit të vizave për shqiptarët, duke theksuar se është rritur ndjeshëm numri i kërkesave për azil, si dhe roli që ata kanë në krimin e organizuar në Amsterdam dhe Roterdam.

“Gjatë viteve të fundit, çështjet me shtetasit shqiptarë kanë marrë shumë vëmendje publike në Holandë. Shtetasit shqiptarë luajnë një rol të rëndësishëm në krimin e organizuar në qytete të tilla si Amsterdam dhe Roterdam.


Një shqetësim tjetër është numri në rritje i emigrantëve të paligjshëm nga Shqipëria, kryesisht njerëz të rinj që dëshirojnë të fillojnë një jetë të re në Mbretërinë e Bashkuar. Numri i aplikimeve për azil nga shtetas shqiptarë është gjithashtu i lartë. Këto rrethana po minojnë mbështetjen e publikut në Holandë për liberalizimin e vizave në përgjithësi dhe liberalizimin e vizave për shtetasit shqiptarë në veçanti”, shkruhet në letër.

Më tej në letrën e gjatë bëhet e ditur se “që nga viti 2015, Hollanda ka përjetuar një rritje të konsiderueshme të veprave penale të lidhura me shtetasit shqiptarë dhe bandat e krimit shqiptar. Kriminelët shqiptarë janë të përfshirë në trafikimin e drogës (kryesisht kokainë), pastrimin e parave dhe

trafikimin e qenieve njerëzore”, sqaron përfaqësuesi i Holandës, i cili thotë se pavarësisht përpjekje për të bashkëpunuar me autoritet shqiptare, ende këto çështje mbeten problematike.

“Shqipëria dhe Hollanda po punojnë së bashku për të luftuar krimin e organizuar nga shtetasit shqiptarë në Holandë. Më 23 maj 2018 Ministri i Drejtësisë dhe Ministri për Migracionin i Holandës nënshkruan një marrëveshje me Ministrin e Brendshëm dhe Ministrin e Drejtësisë së Shqipërisë. Më 13 dhe 14 shkurt 2019 u mbajt takimi i parë i ekspertëve për krimin e migracionit në Holandë. Edhe pse bashkëpunimi ndërmjet policisë, gjyqësorit dhe autoriteteve të imigracionit janë përmirësuar, ka ende vend për përmirësime të mëtejshme dhe bashkëpunimi deri më tani nuk ka rezultuar me suksese konkrete në terren”, shkruhet më tej në letër.

Robert de Groot në fund të letrës shkruan se “Hollanda i kërkon Komisionit që të shqyrtojë informacionin e dhënë dhe në konsultim me Shtetet Anëtare të BE, të vendosë për nevojën për të ndërmarrë veprime në bazë të nenit 8 (pra që lidhet me regjimin e vizave) në mënyrë që të luftohen në mënyrë efektive problemet që lidhen me shtetasit shqiptarë”.
Skip to toolbar