PE letër Ursula Von der Leyen: Të mbështesim nëse i thua “po” negociatave me Shqipërinë

BOTA


Grupi i socialistëve dhe demokratëve në PE i kanë kërkuar Ursula von der Leyen, presidentes së ardhshme të Komisionit Europian që të mbështesë Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut në hapjen e negociatave. Në një letër dërguar Ursula von der Leyen, kreu i Grupit të Socialistëve dhe Demokratëve në Parlamentin Evropian, Iratxe Garcia kërkoi ndër të tjera mbështetje për hapjen e negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut në vitin 2019.

Votimi për kandidaturën e Ursula von der Leyen do të zhvillohet më 16 korrik që do të zgjidhet si pasardhës i Jean-Claude Juncker dhe do të ketë nevojë për mbështetjen e socialistëve dhe demokratëve dhe Renew Europe të qendrës. Grupi i socialistëve dhe demokratëve dhe Renew Europe përpara se të shprehin mbështetjen e tyre i dërgojnë Ursula von der Leyen axhendat që dëshirojnë që ajo të mbështesë si kryetarja e re e KE.


Një ndër kushtet e Grupit të socialistëve dhe demokratëve në PE është pikërisht mbështetja e integrimit të Shqipërinë dhe Maqedonisë së Veriut.

“Kandidatura juaj është rezultat i refuzimit të udhëheqësve kombëtarë për të respektuar sistemin, i cili nuk është një mesazh i mirë për t’u dërguar votuesve evropianë. Kjo vendos një detyrim edhe më të madh për ju dhe Komisionin e ri Europian për të treguar se Evropa me të vërtetë punon për njerëzit, duke dhënë një program ambicioz pune që plotëson pritjet e shprehura nga qytetarët në zgjedhjet e BE” – shkruhet në letrën e Garcia

Komisioni Evropian tashmë ka mbështetur hapjen e negociatave të pranimit me dy vendet e Ballkanit Perëndimor, që do të thotë se kjo do të ishte një vazhdim i politikës së saj. Vendimi përfundimtar për këtë çështje do të bëhet nga qeveritë kombëtare.
Skip to toolbar