Plan për rrëmbimin e kryeministrit nga grupi që vrau gazetarin e krimit, çfarë thonë dëshmitë

BOTA


Grupi i dyshuar për vrasjen e një reporteri krimi në Holandë në vitin 2021 gjithashtu donte të rrëmbente kryeministrin holandez Mark Rutte, sipas një dëshmitari në këtë rast.

Dëshmitarit të mbrojtur, i njohur për prokurorët holandezë vetëm si “5089”, iu tha nga një i dyshuar kryesor se grupi ishte aq i fuqishëm, sa  “ata madje dëshironin të rrëmbenin kryeministrin”, tha një zëdhënës i Shërbimit të Prokurorisë Publike Hollandeze në Amsterdam për CNN.


Peter R. de Vries, një gazetar holandez i vlerësuar me çmime, u qëllua për vdekje në një rrugë të frekuentuar në qendër të Amsterdamit në korrik 2021.

Gazetari u qëllua menjëherë pas daljes nga studiot e RTL TV, ku shfaqej shpesh në transmetim si ekspert kriminal. Ai vdiq në spital nëntë ditë më vonë.

Gazetari holandez i krimit Peter R. de Vries, i fotografuar më 24 maj 2017 në Arnhem, në Holandë

Gazeta Het Parool me bazë në Amsterdam ishte e para që raportoi mbi komentet e dëshmitarit në lidhje me kërcënimin e mundshëm ndaj kryeministrit Rutte.

Dëshmitarit iu tha informacioni nga një 28-vjeçar i njohur si “Krystian M.”, i cili dyshohet se ka koordinuar sulmin fatal kundër de Vries dhe ka drejtuar autorët e tjerë, tha prokuroria.

Dëshmitari i mbrojtur i bëri komentet gjatë një marrje në pyetje nga gjyqtari hetues në dhjetor 2022, sipas prokurorisë.

De Vries ishte i njohur për punën e tij hetimore duke ekspozuar botën e krimit.  Ai kishte marrë rregullisht kërcënime me vdekje në lidhje me disa raste.

Në tetor 2021, dega e CNN  RTL Netherlands  raportoi se policia holandeze rriti sigurinë e Rutte për shkak të frikës se ai mund të vihej në shënjestër për rrëmbim ose një sulm nga bandat e drogës, sipas raporteve të mediave lokale
Skip to toolbar