Rumunët më 26 Maj drejt referendumit anti-korrupsion

Më të fundit


Rumunët do t’i drejtohen kutive të votimit më 26 Maj, për t’iu përgjigjur vendimit të Presidentit Klaus Iohannis i cili ka propozuar mbajtjen e referendumit kombëtar anti-korrupsion.

“Kemi dorëzuar në Parlament një letër më dy pika që janë në interes kombëtar dhe që do të jenë subjekt i konsultimit me popullin në referendumin e 26 Majit, që do të mbahet paralelisht me zgjedhjet e Parlamentit Europian”, deklaroi Iohannis të dielën ndersa lajmëroi mbajtjen e referendumit.

Presidenti Iohannis propozoi ndalimin e përdorimit të aministisë ose faljes për të dënuarit për korrupsion dhe ndalimin e përdorimit të urdhrave të emergjencës në zbatimin e reformës në drejtësi.

Në Janar të këtij viti, partia qeversisëse u përpoq të dekriminalizonte disa vepra të korrupsionit, përfshirë shpërdorimin e dëtyrës. “Zero toleranë për korrupsionin, ndalimi i amnistisë dhe faljes është mënyra më e përshtatshme për të vijuar betejën tonë më këtë fenomen” ka deklaruar Iohannis.

Korrupsioni është një problem serioz në Rumani, duke e renditur vendin ndër shtetet më të korruptuara të Bashkimit Europian. Udhëheqesit kryesorë të partive në vend kanë mbështetur të gjitha temat e paraqitura nga Presidenti Iohannis për refendurimin, ndërkohë që muajin e kaluar mijëra qytetarë prortestuan kundër dekriminalizimit të veprave korruptive.Skip to toolbar