“Ukraina mund të përballet me humbjen në vitin 2024”

BOTA


Ish-komandanti i Komandës së Forcave të Përbashkëta të Mbretërisë së Bashkuar ka paralajmëruar se Ukraina mund të përballet me disfatën nga Rusia në vitin 2024.

Gjenerali Sir Richard Barrons i ka thënë BBC-së se ekziston “një rrezik serioz” që Ukraina të humbasë luftën këtë vit.


Arsyeja, thotë ai, është “sepse Ukraina mund të ndjejë se nuk mund të fitojë”.

“Dhe kur të arrijë në atë pikë, pse njerëzit duan të luftojnë dhe të vdesin më gjatë, vetëm për të mbrojtur të pambrojturin?”.

Ukraina nuk është ende në atë pikë.

Por forcat e saj janë duke u pakësuar në mënyrë kritike në municione, trupa dhe mbrojtje ajrore. Kundërofensiva e saj e shumëpërfolur vitin e kaluar nuk arriti t’i largonte rusët nga toka që kishin kapur dhe tani Moska po përgatitet për një ofensivë verore.

Pra, si do të duket kjo dhe cilat janë objektivat e mundshme strategjike?

“Forma e ofensivës ruse që do të vijë është mjaft e qartë,” thotë gjenerali Barrons.

“Ne po shohim Rusinë të largohet në vijën e frontit, duke përdorur një avantazh pesë me një në artileri, municione dhe një tepricë njerëzish të përforcuar nga përdorimi i armëve të reja.”

Këto përfshijnë bombën rrëshqitëse FAB, një “bombë memece” të përshtatur të epokës sovjetike të pajisur me pendë, udhëzim GPS dhe 1 mijë e 500 kilogramë eksploziv të fortë, që po bën kërdi në mbrojtjen e Ukrainës.

“Në një moment këtë verë,” thotë Gjenerali Barrons, “ne presim të shohim një ofensivë të madhe ruse, me qëllimin për të bërë më shumë sesa për të goditur përpara me përfitime të vogla për të provuar ndoshta të thyejmë linjat ukrainase”.

Dhe nëse kjo ndodh, ne do të rrezikojmë që forcat ruse të depërtojnë dhe më pas të shfrytëzojnë në zonat e Ukrainës ku forcat e armatosura ukrainase nuk mund t’i ndalojnë ato.

Por ku?


Vitin e kaluar rusët e dinin saktësisht se ku kishte gjasa të sulmonte Ukraina – nga drejtimi i Zaporizhzhia në jug drejt Detit Azov. Ata planifikuan në përputhje me rrethanat dhe me sukses e mposhtën përparimin e Ukrainës.

Tani çizmja është në këmbën tjetër, ndërsa Rusia grumbullon trupat e saj dhe e mban Kievin të hamendësojë se ku do të sulmojë më pas.

“Një nga sfidat që kanë ukrainasit,” thotë Dr. Jack Watling, studiues i lartë në luftën tokësore në qendrën e mendimit Whitehall, Instituti Mbretëror i Shërbimeve të Bashkuara (Rusi), “është se rusët mund të zgjedhin se ku do t’i angazhojnë forcat e tyre.

“Është një vijë fronti shumë e gjatë dhe ukrainasit duhet të jenë në gjendje ta mbrojnë të gjithë atë”.

Të cilat, natyrisht, nuk munden.

“Ushtria ukrainase do të humbasë terren,” thotë Dr Watling. Pyetja është: sa dhe cilat qendra të popullsisë do të preken?

Është shumë e mundur që Shtabi i Përgjithshëm i Rusisë nuk ka vendosur ende se cilin drejtim të caktojë si përpjekjet e tyre kryesore. Por është e mundur që gjerësisht të ndahen opsionet e tyre të ndryshme në tre vende të gjera.
Skip to toolbar