70-vjetori i NATO-s, sfidat e së ardhmes: Rusia dhe terrorizmi

Më të fundit


Në Uashington është zhvilluar Ministeriali i Jashtëm i NATO-s, me rastin e 70 vjetorit të themelimit të Aleancës së Atlantikut të Veriut ku i pranishëm nga Shqipëria ka qenë Ministri në Detyrë për Evropën dhe Punët e Jashtme, Gent Cakaj.

Aktiviteti shënoi festimin e 7 dekadave paqe dhe sigurie për afro 1 miliardë njerëz të hapësirës Euro-Atlantike, si dhe një mundësi për të parë të ardhmen sëbashku.


Ministria e Jashtme e Shqipërisë përmes një njoftimi për mediat bën të ditur se diskutimet e ministerialit u fokusuan në disa çështje: si marrëdhëniet e NATO-s me Rusinë, rolin e NATO-s në luftën kundër terrorizmit, si dhe angazhimet e Aleatëve për shpenzimet në fushën e mbrojtjes.

Ministrat shprehën shqetësimin për  e Rusisë, përfshirë edhe veprimet agresive ndaj Ukrainës dhe sekuestrimin e anijeve dhe ekuipazheve të saj në detin Azov. Ministrat shprehën shqetësimin për zhvillimin dhe vendosjen nga Rusia të armëve që janë në shkelje të traktatit të raketave me rreze të mesme veprimi INF. Në takimin mbi luftën kundër terrorizmit ministrat e jashtëm diskutuan gjithashtu mbi kontributet e mëtejshme të Aleancës në luftën kundër terrorizmit, me fokus të veçantë Afganistanin, Irakun dhe kontributet e pjesëmarrjes në kualicionin global për mposhtjen e ISIS.

Ndërsa Ministri në Detyrë Cakaj, duke iu referuar 10 vjetorit të Shqipërisë në Aleancë nënvizoi rëndësinë e zgjerimit të Aleancës dhe kontributit që ka sjellë në rritjen e sigurisë dhe stabilitetit në hapësirën Euro-Atlantike, veçanërisht ne Ballkanin Perendimor. Ai vuri theks të veçantë në vazhdimin e mbështetjes së aspiratave Euro-Atlantike të rajonit dhe mbështetjes më konkrete në procesin e integrimit Evropian. Cakaj nënvizoi rëndësinë që Aleanca të vazhdojë t’i kushtojë vëmendje të posaçme këtij rajoni.
Skip to toolbar