Greqia mbështet anëtarësimin në BE, nëse Rama plotëson këtë kusht


“Greqia do të mbështesë anëtarësimin e Shqipërisë, nëse respektohen të drejtat e minoritetit grek” ka deklaruar kryeministri grek Alexis Tsipras gjatë një interviste për “Financial Times”. Tsipras ka thënë se mbrojtja e të drejtave të minoritetit grek është një ndër kushtet kryesore për rrugën e Shqipërisë drejt anëtarësimit në Bashkimin Europian, madje këtë ia ka shpjeguar edhe kryeministrit Rama.

“Marrëdhëniet greko-shqiptare kanë qenë të vështira duke përfshirë kufijtë detar, ligjin teknik të luftës që ka ekzistuar mes dy vendeve që nga viti 1945 dhe statusin e minoritetit etnik grek, aktualisht të ngecura pas një dialogu premtues të nisur në nëntor të 2017-s. Nëse Shqipëria përmbush detyrimet e saj për të drejtat e njeriut, Greqia dhe unë personalisht do të mbështesim një vendim të mundshëm në qershor për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, që të nisin procesin e anëtarësimit në BE së bashku. Por ne nuk do të vëmë në rrezik procesin e anëtarësimit për Maqedoninë e Veriut, nëse ka bërë progres. Do të ishte e padrejtë”. – ka thënë Tsipras


Tsipras thekson se Greqia nuk dëshiron të vendosi kushte tepër të ngurta për vendet që aspirojnë të anëtarësohen në BE, por theksoi se popujt e Ballkanit kanë nevojë për një nxitje të reformave.
Skip to toolbar