Lajm i mirë për të shëruarit nga COVID, ja çfarë ndodh shtatë muaj pas infektimit

CORONAVIRUS


Njerëzit që i kanë mbijetuar koronavirusit kanë një rrezik prej 91 përqind më të ulët të infeksionit në shtatë muajt e ardhshëm, sipas një studimi të botuar në Fakultetin e Mjekësisë në Graz, botuar në Gazetën Evropiane të Hetimit Klinik, raportojnë agjencitë.

Ky nivel i imunitetit është vetëm pak më i ulët se ai i siguruar nga vaksina Pfizer / BioNTech, e cila është gjetur të jetë 95 për qind efektive.


Kjo do të thotë që infeksioni i mëparshëm i koronavirusit krijon pothuajse të njëjtin nivel mbrojtjeje si njerëzit e vaksinuar, të paktën për një periudhë më të shkurtër, sipas  studimit të kryer në Austri.

Studimi shqyrtoi se si njerëzit që ishin infektuar në valën e parë të infeksionit, nga shkurti në prill, kaluan në valën e dytë nga shtatori në nëntor.

Krahasuar me pjesën tjetër të popullsisë në Austri, ata kishin rezistencë dukshëm më të fortë ndaj infeksionit.

“Këto të dhëna tregojnë se imuniteti ndaj Sars-CoV-2 po rritet në popullatën austriake, megjithëse nuk e dimë akoma në çfarë mase ky imunitet vlen edhe për mutacione të ndryshme në virusin Sars-CoV-2 apo sa kohë dhe në çfarë mase mbrojtja ndaj ri-infektimit zgjat më shumë”, tha Franz Allerberger i Agjencisë Austriake për Shëndetin dhe Sigurinë e Ushqimit.

Nevojiten vlerësime të mëtejshme për periudha më të gjata kohore dhe analiza e të dhënave nga vendet e tjera.

Rezultatet janë të ngjashme me ato të marra nga punonjësit shëndetësorë britanikë, të cilët zbuluan se pothuajse 90 për qind e të infektuarve me koronavirus kishin antitrupa në trupat e tyre gjashtë muaj pas infektimit.

Të dhënat nga shkurti i bazës së të dhënave më të mëdha biomjekësore të Britanisë, UK Biobank, tregojnë antitrupa në 88 përqind të pjesëmarrësve të anketuar pas gjashtë muajsh. Pas tre muajsh, përqindja është 99 përqind.
Skip to toolbar