Pushtimi rus, Zelensky drejtuar NATO-s: Na duhen të paktën 128 avion luftarak F-16

BOTA


Ukraina ka nevojë menjëherë për të paktën 128 avionë luftarakë F-16 të furnizuar nga Perëndimi, përndryshe nuk do të jetë në gjendje të konkurrojë me forcat ajrore ruse.

Kështu tha presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky në margjinat e samitit të NATO-s në Uashington.

“Pra, derisa të kemi 128 avionë, nuk do të jemi në gjendje të krahasohemi me ta në qiell. Në çdo rast, do të jetë e vështirë,” tha Zelensky.

Që nga maji i kaluar, aleatët perëndimorë të Ukrainës u angazhuan për furnizimin me rreth 85 avionë luftarakë F-16 në Ukrainë, por koha për disa prej këtyre dërgesave është aktualisht e paqartë.

Në qershor, Politico raportoi, duke cituar zyrtarë të SHBA-së dhe NATO-s, se Danimarka, Norvegjia, Holanda dhe Belgjika kishin planifikuar të dorëzonin më shumë se 60 avionë luftarakë F-16 të prodhuar nga SHBA në Ukrainë këtë verë, por Kievi nuk do të kishte një skuadron të plotë të pilotëve të trajnuar deri në fund të vitit 2025.

Thuhet se vetëm 20 pilotë ukrainas F-16 pritet të përfundojnë stërvitjen deri në fund të vitit 2024. Kievi i bën thirrje SHBA-së të trajnojë më shumë pilotë luftarakë ukrainas F-16, por aktualisht nuk ka vend për të pranuar më shumë pilotët në programin e trajnimit, sipas zyrtarëve amerikanë.Skip to toolbar