Jo vetëm partitë, por edhe kandidatët nën sitë për financimin e fushatës

Jo vetëm partitë politike, por edhe kandidatët për kryetarë bashkish do të deklarojnë burimin e financimit të fushatës zgjedhore. Kështu tha sot kryetari i Komisionit Qëndror Zgjedhor, Klement Zguri, i cili mori pjesë në konferencën për raportimin financiar të partive dhe kandidatëve zgjedhorë.

Zguri tha se transparenca e financimit të partive është kusht për zhvillimin e një gare të ndershme dhe të barabartë.

 “Mungesa e transparencës së financimit të partive është ftesë për disbalancimin e fushatës, për orientimin e aktorëve drejt taktikave elektorale të paligjshme, drejt shitblerjes së votës, drejt prishjes së administrimit zgjedhor, drejt manipulimit të rezultateve.

Mungesa e transparencës për financat dhe shpenzimet e partive politike nënkupton korrupsion në financim. Dhe korrupsioni në financimin e partive politike është një nga çështjet më kritike në demokracitë e sotme.

Në këtë proces zgjedhor, nuk do raportojnë vetëm partitë politike për financat e fushatës, por edhe kandidatët për kryetarë bashkie. Kjo do të thotë më shumë transparencë, më pak informalitet, më shumë barazi dhe më shumë ndershmëri në konkurrim”, tha kreu i KQZ-së.

Financimi i fushatave zgjedhore ka qenë gjithmonë problem në Shqipëri dhe ka nxitur akuza politike për shkak se gjithmonë ka pasur dyshimet se fushatat zgjedhore financohen nga persona të lidhur me krimin.

Skip to toolbar